Potrebno (za 4 osobe):
150 g suhog slanutka,
2 manja krompira,
400 g šampinjona,
1 česan bijelog luka,
malo ruzmarina i peršuna,
8 kriški domaćeg hljeba,
4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
so i biber
Priprema: slanutak, koji ste prethodne noći potopili u vodu, procijedite i kuhajte oko 2 sata, posolite i procijedite. Isjeckajte bijeli luk i ruzmarin te zajedno propržite na 3 kašike maslinovog ulja, dodajte gljive izrezane na kriške i krompir na kockice. Kuhajte desetak minuta, povremeno zalijevajući vodom u kojoj se kuhao slanutak, zatim dodajte i slanutak, posolite i kuhajte još 15 minuta. Sklonite sa vatre, rasporedite u četiri tanjira, pospite nasjeckanim svježim peršunom, dodajte malo maslinovog ulja i poslužite sa prepečenim hljebom.