Potrebno:
½ kg brašnastog krompira,
½ kg integralnog brašna,
150 g suncokretovih sjemenki,
1 sitno naribana jabuka,
40 g svježeg kvasca,
2 dcl mlakog mlijeka,
3 kašike putera,
1 kašišica morske soli.
Priprema: Oprani krompir kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta), ogulite ga i izgnječite. Kvasac rastopite u malo mlake vode i pomiješajte sa brašnom, dodajte mlijeko, još 2 dcl mlake vode i puter, posolite pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Odvojite 2 kašike suncokretovih sjemenki, a ostatak pržite 5 minuta u tavi bez ulja i zatim ih umiješajte u tijesto, zajedno sa krompirom i narendanom jabukom. Pokriveno tijesto držite na toplom mjestu oko sat i po da naraste, zatim podijelite na dva dijela, oblikujte dva hljeba i stavite ih u nauljenu tepsiju, pospite ostatkom sjemenki, te ostavite još 40 minuta na toplom mjestu. Ugrijte rernu na 220°C i pecite oko 40 minuta. Ovaj hljeb od krompira idealno je poslužiti svježe pečen i još topao.