Potrebno (za 8 osoba):
300 g brašna,
150 g putera,
1 jaje,
2 žumanca,
180 g šećera,
650 g smokava,
narendana kora limuna,
1 dl mlijeka,
40 g rižinog brašna,
2 kašike bijelog vina (Porto),
2 kašike marmelade od smokava,
puter,
malo soli
Priprema: Izmiksati brašno, puter, 80 g šećera i malo soli u zrnastu smjesu, dodati jaje i žumanca te opet izmiksati. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i držati pola sata u frižideru. Oguliti 350 g smokava, izmiksati s mlijekom, preostalim šećerom, rižinim brašnom i limunovom korom. Dobivenu smjesu kuhati 5 minuta na laganoj vatri i ohladiti uz povremeno miješanje. Tijesto razvaljati, staviti u okrugli kalup premazan puterom, dno izbosti viljuškom i odstraniti krajeve tijesta koji idu preko ruba kalupa. Prekriti papirom za pečenje (skvašenim i iscijeđenim), usuti šaku suhog graha (da se tijesto ne nadigne) i peći 20 minuta na 180 stepeni. Skloniti grah i papir, peći još 5 minuta, izvaditi i ohladiti. Usuti kremu, složiti preostale smokve izrezane na kriške. Marmeladu pomiješati s vinom na laganoj vatri, premazati tortu i ohladiti.