Nedavno objavljeno

spot_img

Humus od mrkve

SASTOJCI:

• ¼ šolje maslinovog ulja (plus još za prelijevanje)
• ¼ kašičice mljevenog kumina
• 1 veliki režanj bijelog luka, zgnječen
• 450 g mrkve, narezane
• 1 ½ kašičice soli, podijeljene
• ⅓ šolje dobro izmiješanog tahinija
• ¼ šolje svježeg soka od limuna
• svježe mljeveni biber
• aleva paprika, za posipanje

PRIPREMA:
Zagrijte 1 kašiku ulja u velikoj, dubokoj tavi s poklopcem. Dodajte kumin i stalno miješajte dok ne zamiriše, oko 1 minutu. Dodajte bijeli luk i propržite ga oko 30 sekundi. Ubacite narezanu mrkvu i kašičicu soli, pa promiješajte da se obloži uljem. Dodajte ¼ šolje vode i poklopite. Dinstajte, povremeno protresajući tavu, dok mrkva ne omekša, oko 15 minuta. Otklopite i pustite da se malo ohladi.
Prebacite mrkvu u blender, pa dodajte tahini, limunov sok, biber i preostale 3 kašike ulja i ½ kašičice soli. Miješajte dok smjesa ne postane glatka, potom prebacite u zdjelu za posluživanje, pokapajte uljem i pospite paprikom.

Latest Posts

spot_img

Raport