Nedavno objavljeno

Najteži posao na svijetu

Važne stvari koje vam niko nije rekao o majčinstvu

Mislili ste da je porod najteža stvar. Grčevi, neispavanost, plač sve to pomiješano s ogromnom količinom emocija, odgovornosti, brige i straha momenti su, posebno u prvim mjesecima majčinstva, za koje ne postoji adekvatna priprema, tečaj ili upute. Iluzija o savršeno uređenoj mami koja modno usklađena sa svojom bebicom šeće parkom isparila je s prvim danima majčinstva. Ne stignete se pristojno ni obući, a kamoli otići na frizuru i dotjerati. Kako je to biti mama, nijedna knjiga koju ste pročitali ne može dočarati. To je ono što svi učimo u vlastitom aranžmanu kod kuće u svoja četiri zida. No ima stvari koje su kod svih mama iste i na koje ih rijetko tko upozori. Donosimo najvažnije momente prvih mjeseci upoznavanja s bebicom:

Sve oko vas izgleda vam nevjerojatno opasno

Iako svijet odavno nije siguran, dolaskom vaše bebice i najneviniji predmeti izgledaju izrazito opasno. O ispušnim plinovima gradskih auta da i ne govorimo, a teško je riječima opisati koliko se bojite virusa i bakterija s ruku razdragane rodbine, prijatelja koji žele ispipati vaše najslađe. No nasreću sve će vas to izluđivati jedno vrijeme, ali na kraju ćete, kao i svi ostali roditelji, prihvatiti činjenicu da ne možete potpuno zaštiti svoje dijete.

Nakon devet mjeseci glavne uloge, dolaskom malog drekavca padate u drugi plan

Svi su vas mazili i pazili, brinuli se o vašim potrebama i željama, ali odjednom je sva pažnja preusmjerena na vaše malo nemoćno čudo. I nije da vam to smeta, ali treba se naviknuti da vas možda nitko neće ni pitati kako ste i trebate li pomoć. Na vama je sada da odradite lavovski dio posla. Tko je rekao da je biti mama lako?

Imat ćete trenutke, posebno po noći, kada ćete se osjećati izmoždeno i iscrpljeno do kraja

Iako su vam neki govorili da se naspavate jer, kad bebač dođe, nikada nećete imati dovoljno vremena za odmor, teško da ste se mogli naspavati tri mjeseca unaprijed. No sve će to s vremenom biti lakše.

Savršene mame za vas su enigma

Biti mama uredno složene frizure, super stajlinga, bez podočnjaka, čini vam se kao nemoguća misija. Iluzija o supermami koja sve stiže napraviti izblijedjela je s prvom neprospavanom noći. Sve one bajke iz časopisa i sličice poznatih mama s djecom dotjerane su verzije koje su samo za javnost. Iza tih savršenih fotografija također se krije realnost pelena, grčeva, neprospavanih noći, brige i odgovornosti.

Dojenje je najdivnija, ali i najstresnija vještina koju možda nikada neće uspjeti svladati

Znate da je dojenje najbolja hrana za vaše dijete. No jednostavno ne ide. Ne očajavajte, ne predbacujte si. Niste zato ništa lošija mama. Trudili ste se, ali nije išlo. Idemo dalje. Idiličnu sliku majke koja doji nisu postigle sve mame. Upale, zastoj mlijeka, bolne bradavice, sve je to drugo lice dojenja koje ponekad i najjače mame baca u očaj.

Iako niste natjecateljski tip, u razgovoru s drugim mamama nećete moći izbjeći hvalospjeve o svom nasljedniku

Niste shvaćali prijateljice koje su prije vas postale mame, kad bi svaki razgovor počinjale i završavale pričom o svojim mališanima. Bili ste uvjereni da ćete biti kul mama koja realno gleda na svog malenog čovjeka. Nećete ga hvaliti, prepričavati do besvijesti kako je uspio stati na noge, kako je rekao tata, kako vam je mahnuo pa-pa. E kako ste se prevarili. Teško da može proći ijedan razgovor bez prepričavanja dogodovština vašeg naprednog malca.

Nikad više nećete izgledati isto u kupaćem kostimu

Teško da će vaš trbuh ili bedra izgledati kao prije poroda, no uz puno vježbe možda se i približite nekadašnjoj figuri. Ako i ostane neki višak, tješite se da je to sada samo slatki podsjetnik na najdražu ulogu. Ipak ste vi nečija mama.

Biti mama najteži je posao na svijetu

Ogromna odgovornost i briga pomiješana s nevjerojatnom količinom ljubavi čini majčinstvo najtežim, ali i najdražim poslom na svijetu. Klišej. Da, ali itekako istinit.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img