spot_img

Nedavno objavljeno

TImod i Travnik Fashion Weekend: Moda u srcu Bosne i Hercegovine

Fakultet za tehničke studije već sedmi put organizuje Međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna (TImod) koji okuplja učenike i profesore srednjih škola, studente studijskih programa tekstilnog inženjerstva i dizajna, modne dizajnere, predstavnike tekstilnih firmi i sve ljude koji vole svijet mode i tekstila. Ove godine TImod dobija novo i posebno ruho Travnik Fashion Weekend (TFW)

Uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona, Općine Travnika i Turističke zajednice ovaj događaj obećava da će unijeti svježinu i inovaciju u modni svijet kako lokalno, tako i regionalno. Značaj TImod i TFW ogleda se kako u obrazovnom, tako i u ekonomskom, privrednom, kulturnom i turističkom aspektu lokalne zajednice, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

„Tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini da bi napredovala, mora se okretati vlastitim modnim markama. Za to su nam naravno potrebni stručnjaci, a Fakultet za tehničke studije zajedno sa svojim smjerom Tekstilno inženjerstvo i dizajn sigurno to može iznijeti na najbolji način” istakao je profesor Samir Pačavar, predsjednik naučnog odbora TImod 2024.

Modna revija

„7. TImod i Travnik Fashion Weekend 2024 održat će se 10. i 11. maja ove godine. U okviru TImod-a bit će održano takmičenje učenika srednjih škola sa izmijenjenim konceptom u odnosu na prethodne godine sa fokusom na modni dizajn. I ove godine održat će se certificirani seminar za profesore tekstilne struke, jedini u ovom dijelu Evrope, i predavanja koja su namijenjena svim radnicima tekstilne struke, a posebno profesorima srednjih škola. U subotu će se održati modne revije srednjoškolaca, studenata i mladih dizajnera koji žele da se  u budućnosti bave ovim jednim od najljepših zanimanja“ kazao je profesor Pačavar.

Kreativni direktor TFW, Amar Migalo, Travnik Fashion Weekend najavljuje kao događaj koji će revitalizirati modnu industriju, te potaći mlade ljude i lokalnu zajednicu na veći razvoj. Naglasio je saradnju sa European Fashion Passport-om, festivalom modnog dizajna koji je u Sarajevu održan u oktobru. „Učesnici koji će se predstaviti svojim kolekcijama u okviru Travnik Fashion Weekend-a jesu Adnan Hajrulahović Haad, Emina Husedžinović, brend Bellissima. Od lokalnih imamo  Senses,  L’adorant  i  tako  dalje.  U  narednim  press  konferencijama  otkrit  ćemo  više detalja“.

Novi kvalitet

Dodatno je najavljen i inovativni koncept stage-a, muzike i audio – video efekata. „Jedna sjajna priča nas očekuje u maju koja će prezentirati Travnik i modnu scenu Travnika u divnom svjetlu“ zaključio je Migalo.

Svake godine postoji težnja da TImod uvede novine koje će biti od značaja za Fakultet za tehničke studije, ali i za kompletno okruženje. “Želimo ponuditi nešto novo u samoj organizaciji TImoda, jednu novu vrijednost, jedan novi kvalitet i ponosni smo što TImod svake godine pomjera svoje granice” naznačila je prof. dr. Amra Tuzović, predsjednica organizacijskog odbora TImod.

Inspiracija za druge

Ideja za organizaciju Travnik Fashion Weekend-a nastala je nakon uočene potrebe da organizacija modnih revija u okviru TImoda, preraste u zaseban modni događaj. “Želimo da Travnik postane obrazovna, privredna, kulturna i turistička destinacija i uvezivanjem svih ovih segmenata daje se pretpostavka da se napravi socijalni dijalog koji će revitalizirati tekstilnu industriju i doprinijeti njenom razvoju i održivosti kroz jedan ovakav događaj. Svi zajedno kroz ovaj projekt nosimo slogan u Srcu Bosne i Hercegovine i vjerujemo da ćemo inspirisati druge sponzore, druge građane i institucije unutar lokalne zajednice, a i šire da podrže događaj i da on postane tradicija po kojoj će Travniku budućnosti biti prepoznat” poručuje prof. Tuzović.

Posebne zahvale profesorica Tuzović uputila je premijeru Vlade SBK/KSB, Tahiru Lendi i Načelniku Općine, Travnik, Kenanu Dautoviću koji su prepoznali potrebu da podrže ovaj događaj. Vlada SBK/KSB je generalni pokrovitelj, a općina Travnik je partner što je dalo dodatno važnost ovom projektu.

Vizuelni identitet

Načelnik Općine Travnik, dr. sci. Kenan Dautović poručio je da vizuelni identitet TImod-a i TFW- a odražava mjesto gdje želimo biti, u porodici savremenih društava i država. “Dok pričamo o Evropskoj uniji i standardima mi ih ovdje nastojimo implementirati u naše živote. Da bi nešto bilo primjećeno mora postojati neki kvalitet. TImod je priča o kontinuitetu i mislim da se kreće u jako dobrom smjeru jer već sedmu godinu pokazuje sposobnost preživljavanja i adaptacije na savremeno okruženje.” Dautović je napomenuo da se mladim talentima mora stvoriti prostor da rade i da se razvijaju što ovaj projekt to i omogućava.

“Ovdje iza svega stoji privreda, a privreda pored ovog spoja znanosti, proizvodnje i biznisa nama daje još jednu priliku da razvijamo prije svega proizvod koji će biti domaći, da ne zapustimo tekstilnu industriju u kojoj je Travnik bio sjedište dugi niz godina. Važno je da se Travnik želi pozicionirati jako visoko kao turistička destinacija i svi ovi segmenti su turistički proizvodi jer su naša očekivanja da dođu posjetioci i da proprate kako raste kvalitet tih turističkih proizvoda što će utjecati i na ekonomiju Općine Travnik i Kantona obzirom na njegovu cjelovitost” poručio je načelnik Kenan Dautović.

Srce Bosne

Premijer Vlade SBK/KSB, Tahir Lendo potvrdio je važnost ovog projekta: “Znate kako kažu da je Travnik ili Kanton SBK, srce Bosne. Ako je srce zdravo organizam je zdrav. Prema tome ako je u Srednjobosanskom kantonu ili Travniku srce zdravo, zdrava je i Bosna i Hercegovina i sa te strane mi šaljemo važnu poruku. Ovo jeste revitalizacija, primjetili smo stagnaciju u tekstilnoj industriji i bilo je potrebno pronaći način kako spojiti naučnu bazu, realni sektor, proizvodnju i kako preći iz lohn sistema u jedan kreativni dio. Fakultet daje kreativne ljude koji to mogu iznijeti i ovakvi ljudi i projekti će dati eho i onima koji će raditi u proizvodnji.”

Uloga Travnika

Premijer Lendo naglašava da će ovaj događaj doprinijeti da Travnik postane i počne vraćati svoje mjesto i ulogu ne samo na regionalnoj, već i na svjetskoj sceni. “Zašto ne bismo proizveli i imali svoje proizvode koji će biti prepoznatljivi? Ohrabrujuće je što će ovo biti važan događaj u svakom pogledu: naučnom privrednom, kulturnom i svakom drugom. Skup će okupiti elitu iz Bosne i Hercegovine, a možda i iz regiona. Tako će Travnik dobivati status koji mu pripada”.

Travnik Fashion Weekend obećava da će biti nezaboravan događaj koji će oživjeti Travnik i predstaviti ga u potpuno novom svjetlu. Pridružite se ovoj revolucionarnoj inicijativi i budite svjedoci modnog preporoda u srcu Bosne i Hercegovine.

Više informacija o ovom događaju možete pronaći web stranici:  https://timod.ba/

Latest Posts

Raport

spot_img