spot_img

Nedavno objavljeno

Olakšajte sebi proljetne muke

Bosnalijekov Alerix® poboljšava kvalitet života kod osoba koje pate od sezonskog alergijskog rinitisa

Ako imate sezonski alergijski rinitis, onda sigurno znate kako nezgodni simptomi mogu potpuno onesposobiti osobu za odlazak na posao, fakultet ili školu. Ako i uspijete da odete za svojim svakodnevnim obavezama, sigurno ćete doživjeti pad raspoloženja, nervozu, nedovoljnu produktivnost, pa čak i povlačenje iz društva upravo zbog simptoma sezonskog alergijskog rinitisa. Sezonski alergijski rinitis može uzrokovati neraspoloženje i pri obavljanju kućnih poslova, ali i u pokušaju odmora u toku dana, a poznato je da narušava san tokom noći te negativno utiče na seksualni život.

Pored toga, sezonski alergijski rinitis utiče i na smanjenje samopouzdanja te uzrokuje češće svađe među partnerima. Kratko rečeno, simptomi sezonskog alergijskog rinitisa utiču na sve segmente života. Upravo zbog toga, alergijski rinitis nije isključivo medicinski, već je i socijalni problem, rasprostranjen u cijelom svijetu. Pogađa mnoge aspekte čovjekovog života i može da dovede do različitih ograničenja u životu osobe koja pati od ovog alergijskog oboljenja. Tipični simptomi su vodenasto curenje iz nosa, zapušen nos, suzenje očiju, ponavljano kihanje, svrbež očiju, nosa i grla. Glavobolja i zamor, koji se javljaju u kombinaciji sa karakterističnim simptomima, najčešće imaju snažan uticaj na svakodnevne fizičke, emocionalne i socijalne funkcije oboljelih.

Alergije ne spavaju zimski san

Kako ukloniti simptome alergije?

Iako su simptomi sezonskog alergijskog rinitisa ponekad i potcijenjeni, sve je više potvrda da sezonski alergijski rinitis može značajno narušiti kvalitet života oboljele osobe te ograničiti radnu sposobnost, kao i svakodnevne aktivnosti. Uočeno je da simptomi sezonskog alergijskog rinitisa ometaju osobu u bavljenju sportskim aktivnostima, bilo da je riječ o aktivnim sportašima ili rekreativcima. Ipak, oboljeli od sezonskog alergijskog rinitisa najčešće ističu probleme sa spavanjem (uspavljivanje, buđenje u toku noći, loše spavanje noću) zbog čega su narednog dana umorni i iscrpljeni, što uzrokuje druge probleme koji utiču na svakodnevno funkcioniranje.

Osjećaj nezadovoljstva, isfrustriranosti, nestrpljivost, uznemirenost, razdražljivost te osjećaj zbunjenosti se javljaju u sezoni cvjetanja polena kod osoba sa polenskom alergijom. Neprijatnost zbog čestog brisanja nosa i očiju te ponavljanog ispuhivanja nosa je razlog povlačenja iz društvenog života i izbjegavanja društvenih događaja. Potreba za stalnim nošenjem i upotrebom maramica predstavlja problem, kako za odrasle tako i za adolescente i djecu.
Za lijek feksofenadin, koji se primjenjuje u otklanjanju simptoma sezonskog alergijskog rinitisa, dokazano je da utiče na poboljšanje kvalitete života osoba koje imaju ovu alergijsku bolest. Alerix®, u čijem se sastavu nalazi feksofenadin, odlikuje niz prednosti koje značajno poboljšavaju svakodnevno funkcionisanje svake osobe koja pati od simptoma sezonskog alergijskog rinitisa.

Alerix® djeluje efikasno na simptome poput zapušenog nosa i suzenja očiju, postiže odličnu kontrolu simptoma bez obzira na koncentraciju polena u zraku. Ima brz početak djelovanja – unutar prvog sata od primjene. Ne izaziva pospanost, što je vrlo bitno za radno aktivno stanovništvo (zaposleni, vozači, radnici na mašinama, studenti, učenici). Ima odličan sigurnosni profil, minimalan potencijal za nastanak interakcija s drugim lijekovima. Preporučuje se uzimanje jedne filmtablete na dan. Alerix® je namijenjen osobama koje su starije od 12 godina.

Latest Posts

Raport

spot_img