spot_img

Nedavno objavljeno

96. DODJELA OSCARA: Koji sve rekordi bi mogli biti oboreni?

Oscari 2024. mogli bi rezultirati nizom istorijskih pobjeda u raznim kategorijama

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije dolazi nakon 12 mjeseci bogatih događajima u svijetu filma. Osim kulturološkog fenomena “Barbenheimer” (istovremenog pojavljivanja dva blockbustera: “ružičaste” fantastične komedije Barbie i biografskog trilera Oppenheimer), štrajkovi holivudskih scenarista i glumaca odgodili su niz velikih izdanja i zatvorili većinu TV i produkcija filma više od 100 dana. Sada se vode diskusije oko onoga što bi moglo biti istorijska noć dodjele Oscara.

Filmovi s najviše nominacija

Cillian Murphy kao J. Robert Oppenheimer

Oppenheimer Christophera Nolana vodi s 13 nominacija, uključujući najbolji film, najboljeg reditelja i najboljeg glumca (Cillian Murphy). Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa zauzimaju drugo mjesto s 11 nominacija, a slijede ga Ubojice cvjetnog mjeseca Martina Scorsesea sa 10 i Barbie Grete Gerwig s osam nominacija.

Lily Gladstone ili Sandra Hüller?

Kada je riječ o najboljoj glumici, Lily Gladstone iz Ubojica cvjetnog mjeseca mogla bi postati prva Indijanka koja će dobiti nagradu Američke filmske akademije. Također bi bila prva osoba indijanskog porijekla koja je ikada osvojila Oscara za glumu. A ako Sandra Hüller iz Anatomije pada – koja igra i u Zoni interesa, nominiranoj za najbolji film – dobije zlatni kipić umjesto nje, bila bi prvi glumac rođen u Njemačkoj koji je osvojio Oscara u toj kategoriji u više od 60 godina.

Lily Gladstone u filmu Ubojica cvjetnog mjeseca

Emma Stone koja je osvojila dvostruku nominaciju, i za glavnu ulogu i za produkciju filma Uboga stvorenja, postala bi druga žena koja je kući ponijela Oscara i za najbolju glumicu i najbolji film za isto ostvarenje (kao što se to desilo glumici Frances McDormand s filmom Nomadland iz 2021.).

Sandra Hüller u Anatomiji pada

Što se tiče najboljeg glumca, Colman Domingo iz filma Rustin mogao bi postati prvi izvođač afroameričko-latinoameričkog porijekla koji će podići Oscara ukoliko pobijedi Cilliana Murphyja i Paula Giamattija iz Holdoversa.

Konkurenti “Oppenheimeru”

Zona interesa britanskog reditelja Jonathana Glazera ima pet nominacija, uključujući i onu za najbolji film

U međuvremenu, sa 81 godinom, Scorsese bi mogao ući u istoriju kao najstariji dobitnik Oscara za najboljeg reditelja. Deseta nominacija u toj kategoriji čini ga najnominiranijim živućim rediteljem. Međutim, još uvijek je dvije nominacije iza rekorda svih vremena koji drži  pokojni William Wyler koji je bio nominiran 12 puta. Na sličan način, 92-godišnji kompozitor John Williams mogao bi postati najstarija osoba koja je ikada osvojila Oscara ako osvoji kipić za najbolju originalnu muziku za Indianu Jonesa i brojčanik sudbine.

Ukoliko bi Oscara za najbolji film osvojili Anatomija pada Francuskinje Justine Triet, Zona interesa Britanca Jonathana Glazera ili Prošli životi korejsko-kanadske rediteljice Celine Song, to bi bio drugi put u istoriji da film koji nije na engleskom jeziku pobijedi u toj kategoriji – što je prvi put pošlo za rukom Parazitu južnokorejskog režisera Bong Joon-hoa 2020. godine.

Što se tiče najvećeg broja osvojenih Oscara po jednom filmu, Oppenheimer je spreman da potencijalno sruši – ili izjednači – rekord od 11 koji drže Ben Hur iz 1959., Titanic iz 1997. i Gospodar prstenova: Povratak kralja iz 2003.

Kimmel ponovo domaćin

Dodjela Oscara 2024. održat će se 10. marta u Dolby Theatreu u Hollywoodu, gdje se ova ceremonija održava od 2002. godine. Televizijski voditelj, komičar i producent Jimmy Kimmel četvrti će put biti domaćin. On je prvi put vodio dodjelu Oscara 2017., kada je La La Land slučajno proglašen pobjednikom za najbolji film umjesto Mjesečine, a zatim 2018. te 2023. godine.

Latest Posts

Raport

spot_img