Nedavno objavljeno

Pečena piletina s klementinama

Iskoristite sezonu citrusa i isprobajte ovu neobičnu ali izuzetno ukusnu kombinaciju!

 

POTREBNO:
1/3 šolje bijelog vina,
1/4 šolje maslinovog ulja,
1/3 šolje svježe iscijeđenog soka od narandže (ili klementine),
2 kašike zrnatog senfa,
3 kašike svijetlosmeđeg šećera ili meda,
2 kašičice soli,
svježe mljeveni biber,
8 komada piletine s kostima i kožom (dobra je mješavina bataka i karabataka),
4 klementine (neoguljene, narezane na tanke ploške),
nekoliko grančica majčine dušice,
2-3 srednje glavice luka (ili komorača) izrezane po dužini, a zatim na četvrtine
PRIPREMA: Napravite marinadu od bijelog vina, ulja, soka od narandže, senfa, smeđeg šećera, soli i bibera. Stavite piletinu s kriškama klementine, grančicama majčine dušice i komadićima luka u posudu za pečenje, prelijte marinadom, dobro promiješajte i ostavite da stoji nekoliko sati (ili preko noći).
Ubacite piletinu u prethodno zagrijanu rernu na 250 ºC i provjerite nakon 30 minuta. Ako je koža prebrzo porumenila, smanjite na 200 ºC i nastavite peći dok ne postane smeđa i hrskava, 20-25 minuta duže. Kad je gotovo, sve prebacite na pladanj i ostavite 5 do 10 minuta prije posluživanja.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img