spot_img

Nedavno objavljeno

Patite li i vi od povremene zaboravnosti?

Gubljenje ključeva ili zaboravljanje koji je dan u mjesecu može se desiti svakome, međutim, loše kratkoročno pamćenje ponekad može upućivati i na određene probleme

Kratkoročno pamćenje je sposobnost pohranjivanja male količine informacija u umu i zadržavanja na raspolaganju za kratko vrijeme. Informacije koje se zadržavaju u kratkoročnom pamćenju obično ostaju u umu 20-30 sekundi. Iako se većina informacija iz kratkoročne memorije brzo zaboravlja, neke informacije se mogu uskladištiti u dugotrajnoj memoriji.

Povremeni kratkotrajni gubitak pamćenja, kao što je gubljenje ključeva ili zaboravljanje koji je dan u mjesecu, može se desiti svakome. Loša kratkoročna memorija je obično normalna pojava koja dolazi sa starenjem. Manifestira se kao povremena zaboravljivost (npr. novih imena), ali cjelokupno kognitivno funkcioniranje je normalno. Međutim, loše kratkoročno pamćenje ponekad može upućivati i na određene probleme.

Stres ili bolest?

Problemi s kratkoročnim pamćenjem mogu se javiti usljed stresa i najčešće se u tim slučajevima počinju pokazivati u obliku svakodnevnog zaboravljanja ključeva ili rođendana bližnjih. Kod ozbiljnog gubitka kratkoročnog pamćenja osobe mogu početi zaboravljati ključne stvari, kao što je isključivanje štednjaka ili uzimanje lijekova, a u nekim slučajevima pamćenje progresivno postaje lošije.

Brojni su uzroci kratkoročnog gubitka pamćenja, a među njima su: demencija, ozljede glave ili potres mozga, ugrušci ili krvarenje u mozgu, deficijencija vitamina B12, PTSP, depresija ili anksioznost. Upotreba alkohola, droge i određenih lijekova također može dovesti do problema s kratkoročnim pamćenjem.

Šta može pomoći?

Određeni dodaci ishrani pokazali su se korisnim za poboljšanje pamćenja i koncentracije, a istraživanja upućuju na gingko bilobu, kurkumin te suplemente B vitamina. No, prije njihovog uzimanja posavjetujte se s ljekarom.

Poboljšanju kratkoročnog pamćenja doprinose kognitivne vježbe poput rješavanja križaljki ili drugih zagonetki, učenja novog jezika ili sviranja instrumenta. Osim toga, za dobro pamćenje važne su i zdrave životne navike, kao što su dovoljna količina sna, redovna fizička aktivnost i ishrana cjelovitim namirnicama.

Ako se nalazite u stresnom periodu života i smatrate da je to uzrok lošeg kratkoročnog pamćenja, od koristi vam mogu biti i vježbe za smirenje kao što su tehnike disanja ili mindfulness meditacija.

Ukoliko vam gubitak kratkoročnog pamćenja značajno utiče na svakodnevni život, trebate posjetiti ljekara.

Izvor: Kreni zdravo

Latest Posts

Raport

spot_img