spot_img

Nedavno objavljeno

Dijeta bez dijete!

Pokušajte učiniti malo kako biste izgubili puno: umjesto slatkiša uzmite voće, pijte što više vode, spavajte dovoljno, organizirajte svoje vrijeme...  

Već ste pokušali sve: izračunali tačne proporcije, pratili svaku unesenu kaloriju i vježbali svaki dan. Uspjeli ste čak regulirati neobuzdanu želju za duplom porcijom čokoladnih kolačića. Ali, omiljene farmerke još uvijek izgledaju preusko na vama. Ili još gore, ne možete ih čak više ni navući preko bokova.

Umjesto panike i još većeg “rezanja” unosa kalorija, smirite se i duboko udahnite. Vi možda samo mislite da radite sve ispravno, ali jedna ili više ovih podmuklih dijetnih klopki mogu biti krivac za višak kilograma.

Proizvodi bez šećera

Ovi proizvodi su san svakog ko mora držati dijetu – dozvoljavaju da se zatrpavate slatkišima od nerafiniranog šećera. Ali, istovremeno, takvi proizvodi mogu više naškoditi nego pomoći vašoj dijeti.

“Iza konzumiranja ovakvih proizvoda stoji uvjerenje da možemo pojesti kolač, ali i da  možemo jesti koliko želimo”, kaže dr. Lona Sandon, asistentica na predmetu Kliničke prehrane na Univerzitetu Texas Southwestern u Dallasu. Ali, kod proizvoda bez šećera ne mora uvijek značiti da je i unos kalorija manji. Naprimjer, žitne pahuljice bez šećera ipak mogu imati isti broj kalorija kao i žitne pahuljice koje u sebi sadrže šećer. I upravo te kalorije se spremaju da vas “napadnu”.

ŠTA MOŽETE URADITI Pokušajte obuzdati želju za slatkim, a umjesto toga uzmite voće. Ili izmiješajte malo omiljenih žitnih pahuljica bez šećera sa lješnjacima ili suhim voćem kako biste dobili zdraviji obrok. Ukoliko vas to ne zadovoljava, povremeno si dopustite obrok na koji ste navikli, stalno sebi ponavljajući: Sve umjereno! Sasvim je uredu da si to dozvolite s vremena na vrijeme, ali nemojte preći granicu.

Tečne kalorije

Kafa s mlijekom, sok (naročito gazirani)… Ukoliko ne pazite, vaš unos tečnih kalorija može preći dozvoljeni dnevni limit. Većina tečnosti koje unosimo tokom dana može imati mnogo više kalorija nego što to ima prosječan obrok. Trenutna harvardska istraživanja pokazuju da žene koje su povećale taj unos sa jednog sedmično na jedan ili više tokom dana, konzumiraju čak 358 kalorija više od žena koje su ostale na nekoliko takvih osvježavajućih pića sedmično. Također je potrebno dodati da ona ne stvaraju osjećaj sitosti, tako da ono što pijete tokom dana ima mali utjecaj na količinu onoga koliko pojedete, tako da, u principu, samo unosite višak kalorija a da to i ne znate.

ŠTA MOŽETE UČINITI Vodite dnevnik ishrane i upišite sve što popijete i pojedete tokom dana, preporučuje dr. Sandon. Potpuno izbacite sokove koji u sebi sadrže veliku koncentraciju šećera i sode, a povećajte unos vode kako biste nastavili hidratizirati  organizam. U vodu možete ubaciti krišku limuna ili limete. Ukoliko ne možete zamisliti život bez čaše vina ili limenke kole, nemojte ih izbacivati. Ali, na drugi način reducirajte unos kalorija. Naprimjer, ako uzmete kolu, preskočite desert.

Nagomilavanje kilograma također može biti uzrokovano nedostatkom energije usljed premalo sna

Stres

Lista stvari koje trebate obaviti je predugačka, uskoro završavate s napornim radnim danom, nemate ideju za večeru, a još morate i otići u školu po dijete. Ne samo da vam se zavrtilo u glavi već pritom i gomilate kilograme. Kako? Tokom perioda hroničnog stresa, proizvodi se hormon kortizol. To signalizira vašem organizmu da zadrži što više kilograma, ali, što je najgore, obično u području stomaka. I to nije sve: studije Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu su pokazale da žene koje izlučuju visok nivo kortizola kada su pod stresom obično pokazuju veći afinitet prema visokokaloričnim jelima. “U stresnim periodima je lakše ne obraćati pozornost na to da se zatrpavate čokoladom gotovo svaki dan”, naglašava dr. Sandon.

ŠTA MOŽETE UČINITI Nivo izlučenog kortizola je priroda i ne postoji medicinski preparat koji bi ga mogao inhibirati ili regulirati. Ali, zato možete dosta toga učiniti da kontrolirate stresne situacije, kao što je, naprimjer, adekvatan odmor ili vježba, ali i bolje organiziranje vremena. “Radije odredite prioritete i označite šta vam je najvažnije nego da pokušavate biti svemoćni nastojeći stići na sve strane”, napominje Lona Sandon. “Nema ništa loše u tome da kažete ne.”

Premalo sna

Nedovoljno spavanja može prouzročiti ružne vrećice ispod očiju, ali isto tako može vaš trud oko gubitka kilograma učiniti gotovo bezvrijednim. Istraživanja Univerziteta u Chicagu pokazuju da ljudi koji spavaju manje do šest sati imaju smanjenu mogućnost prerađivanja glukoze, što može dovesti do pretilosti. Razlog nagomilavanja kilograma je još uvijek nepoznat, ali može imati veze sa povećanim nivoom kortizola kod osoba koje ne spavaju dovoljno, navodi dr. Eve Van Cauter, profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Chicagu, koja je i vodila ovo istraživanje. Nagomilavanje kilograma također može biti uzrokovano nedostatkom energije usljed premalo sna. Mozak percipira da ste letargični i šalje u organizam signale koji “traže” hranu, iako ste unijeli dovoljnu količinu kalorija tokom dana.

ŠTA MOŽETE UČINITI Neka vam prioritet bude dovoljno sna tokom noći. Ako mislite da je to lakše reći nego izvesti, pokušajte nekoliko trikova prije spavanja: izbjegavajte kofein, nikotin i alkohol šest sati prije nego što idete spavati; priredite si toplu kupku ili slušajte relaksirajuću muziku; prije nego legnete, napravite mali zapisnik svega što vam se vrzma po glavi kako vas misli ne bi uznemiravale.

Život u žurbi

Ako imate užasan raspored i često hvatate sebe kako usred obroka razmišljate o sljedećoj obavezi, vrlo je vjerovatno da jedete mnogo više nego što je potrebno, a zapravo to i ne primjećujete. Većina žena pokušava stići na sve strane i uglavnom su toliko zauzete da ni ne pokušavaju zaustaviti se i fokusirati na samo jednu stvar, uključujući i broj kalorija koje unose tokom obroka.

Ako vam je kancelarija u kući ili ste domaćica, vaša ishrana vjerovatno podrazumijeva i međuobroke. Djeci je, naravno, potrebno da jedu više obroka na dan, pogotovo ako su hiperaktivnija. A ukoliko je svaki njihov obrok istovremeno i vaš, onda je logično da unosite više kalorija nego što je potrebno.

ŠTA MOŽETE URADITI Ako ste žena u pokretu koja naginje ka tome da jede više nego što je potrebno, uvijek zatražite da vam zamotaju pola obroka kojeg ste naručili, ali prije nego vam ga donesu. Ako vam radni stol ujedno služi i kao trpezarijski, to jest ukoliko često jedete kad radite, obustavite sve što radite i posvetite se jelu. I prestanite jeste čim prestanete osjećati glad! Kod kuće planirajte unaprijed i napravite zalihe zdrave hrane. Jer, ukoliko imate zdravu hranu na dohvat ruke, manje je vjerovatno da ćete se na putu kući zaustaviti pored najbližeg fast fooda.

Nedovoljno masnoće

Teško je povjerovati, ali našem organizmu su potrebne određene količine masnoća kako bi mogao normalno funkcionirati, a njihovo izbjegavanje može, zapravo, više naškoditi gubljenju kilograma. “Nedostatak omega-3 i omega-6 masnih kiselina može usporiti prirodni metabolizam i otežati naše mukotrpne pokušaje smanjenja težine”, kaže Andrew Larson, koautor knjige The Gold Coast Cure: The 5-Week Health & Body Makeover.

On objašnjava da nedostatak spomenutih masnoća može odašiljati poruku gladi organizmu, čineći da se konstantno osjećate gladnima. Odgovor na to je konzumiranje većeg broja kalorija koje će dalje doprinositi nagomilavanju suvišnih kilograma.

Eksperti iz ove oblasti napominju da su istraživanja na ovom području u početnom stadiju, ali da, u svakom slučaju, uključivanje neophodnih masnoća u ishranu zasigurno neće naškoditi.

ŠTA MOŽETE UČINITI Prvenstveno, pokušajte unositi zdrave i masnoće koje omogućavaju tijelu da se bori s nagomilanim kilogramima. Zatim, pokušajte uvesti male promjene u ishrani. Za omega-3 masnoće, rasporedite dnevno konzumiranje sjemenki lana ili zobenih pahuljica, i jedite najmanje dvije porcije ribe, kao što je tunjevina, losos ili pastrmka. A omegu-6 možete pronaći u soji.


Da li je vaše zdravlje uzrok prekomjernoj debljini?

Neka od ovih “tihih” oboljenja mogu biti uzrok misterioznom nagomilavanju kilograma

 

Hipotireoza (smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde)

Uzrok: Štitna žlijezda, koja kontrolira mnoge aspekte metabolizma u organizmu, ne proizvodi dovoljno tiroksina.

Zašto dobijate na kilaži: Vaše tijelo sagorijeva manje kalorija zbog smanjenog metabolizma.

Simptomi: Mogu biti gotovo neprimjetni; konstipacija (zatvor), te umjeren do znatniji dobitak na težini.

Liječenje: Davanjem dodatnih tiroidnih hormona, simptomi se povlače, a tijelo se vraća u normalu.

 

Cushingov sindrom (tumor kore nadbubrežne žlijezde)

Uzrok: Neuobičajena slabost se pojavljuje kada nadbubrežna žlijezda počne proizvoditi veću količinu kortizola, što je obično rezultat, odnosno početni stadij benignog tumora hipofize.

Zašto dobijate na kilaži: Višak kortizola se redistribuira i utiče na težinu, obično zbog nagomilavanja masnih naslaga.

Simptomi: Neznatni su u početnom stadiju. No, u progresivnoj fazi karakteristično je tzv. “mjesečevo lice”, tamnocrvene boje, purpurna obilježja na leđima ili prsima te nakupljanje masnoće u području stomaka.

Liječenje: Obično je neophodan operativni zahvat kako bi se tumor odstranio.

 

Latest Posts

Raport

spot_img