spot_img

Nedavno objavljeno

Sastojak za njegu kože o kojem svi pričaju

Vjerovatno ste već čuli za „junaka ljepote“ koji se ističe u sve većem broju proizvoda

Niacinamid je svestrani moćan sastojak za njegu kože koji je posljednjih godina privukao značajnu pažnju zbog svojih brojnih pozitivnih strana. Od rješavanja uobičajenih problema kao što su akne, sitne linije i neujednačen ten do poticanja blistave puti, niacinamid je proizvod koji može značajno promijeniti igru i koji biste trebali uzeti u obzir kada je u pitanju režim njege kože.

Inače, niacinamid, ili nikotinamid, oblik je vitamina B3 topljiv u vodi koji je višenamjenski sastojak za njegu kože. Može se naći u sredstvima za čišćenje lica, hidratantnim kremama, tonicima i drugim proizvodima.

Kako je riječ o sastojku koji ima više zadataka – iz perspektive sprečavanja starenja, niacinamid potiče proizvodnju kolagena i pomaže u poboljšanju pigmentacije kože. Pozitivno djeluje na gotovo svaki tip kože, tako da skoro svi mogu imati koristi od niacinamida.

Evo pet glavnih prednosti niacinamida:

Pojačava hidrataciju

Ako se borite sa suhom kožom, dokazano je da niacinamid pojačava sposobnost hidratacije površine kože tako da se može bolje oduprijeti gubitku vlage koji dovodi do dugotrajne suhoće.

Smiruje crvenilo i iritaciju

Lokalna primjena niacinamida može pomoći u smanjenju crvenila i iritacije povezanih s rozaceom, aknama i ekcemima zahvaljujući dokazanim protuupalnim svojstvima.

Smanjuje vidljivost pora

Nema čarobnog rješenja za nestanak pora, ali možete smanjiti njihovu vidljivost. Niacinamid je sastojak koji ima sposobnost da smanji vidljivost pora u samo nekoliko sedmica.

Posvjetljuje kožu

Niacinamid u koncentracijama od 5 posto i više ima mogućnost posvjetljivanja kože te pomaže u smanjenju nepravilnosti boje kože i neujednačenog tena. Možete kombinirati niacinamid i vitamin C kako biste posvijetlili kožu i ublažili tamne mrlje.

Bori se protiv masne kože

Pretjerano masna koža, tvar poznata kao sebum, može se tretirati niacinamidom zbog njegovih svojstava protiv začepljenja pora. Ne samo da je ovo olakšanje za one s viškom masnoće, već bi potencijalno moglo smanjiti i akne.

Latest Posts

Raport

spot_img