spot_img

Nedavno objavljeno

Njega sijede kose

Sijeda kosa više nije velika odluka kao što je nekada bila. Zapravo, sve više žena odustaje od farbanja i prihvata prirodno stanje. Sloboda!

Puštanje sijede kose samo je po sebi izraz stila, a kada je pravilno njegujete, kosa će vam postati sjajna i mekana,  dovoljno privlačna da je nosite s još većim samopouzdanjem.

Tekstura sijede kose – bilo koje kose nakon menopauze – razlikuje se od normalne jer će lojne žlijezde na vlasištu obično proizvoditi manje ulja kako starimo. To čini sijedu kosu grubljom i znatno sušom.

Ovo može rezultirati i time da kosa počinje bivati oštrija, posebno kada je pustite da raste. Sijeda kosa također obično gubi sjaj te će biti osjetljivija na izlaganje sunčevoj svjetlosti, što doprinosi njenoj lomljivosti. Imajući to na umu, važno je napomenuti da je njega prirodno sijede kosu usmjerena na suzbijanje problema koji prate ovu postupnu promjenu.

Šamponi za sijedu kosu

Prvo, kako biste održavali i sačuvali boju svoje kose, trebali biste koristiti šampon i regenerator posebno formulirane za njegu prirodno sijede kose. Kada je izložena agresivnim proizvodima, kosa može poprimiti žućkasti ton.

Njega prirodno sijede kose postala je lakša zahvaljujući novim proizvodima posebno dizajniranim za tu svrhu/Foto: Freepik

Tražite šampone koji su blago obojeni, jer će to neutralizirati da kosa ne dobije mesinganu nijansu. Obojeni pigment također neutralizira pojavu žutog tona. Ako se to ipak desi, pokušajte zamijeniti svoj uobičajeni šampon za sijedu kosu s jačim šamponom blago obojenim ljubičastom bojom koji ćete koristiti nekoliko dana. Tamniji pigment prisutan u ovoj tonirajućoj otopini može privremeno dati plavičasti ton kosi, ali to će se isprati kada se vratite na svoje redovne proizvode.

Trebali biste koristiti i hidratantni šampon – za mekanu i svilenkastu kosu, i naravno za hidrataciju koja često nedostaje sijedoj kosi.

Najbolji regenerator za sijedu kosu

Regenerator je nezaobilazan za one koji njeguju svoju prirodnu sijedu kosu. Kao i kod šampona, odaberite regenerator koji je posebno namijenjen sijedoj kosi. Obavezno provjerite sastojke i klonite se bilo kakvih artikala na bazi silikona jer će prijanjati za dlaku i neće se brzo isprati, što će vlasištu dati masni izgled.

Foto: Pinterest

Savjeti za njegu srebrno-sijede kose

* Održavanje živahnosti vaše prirodne kose je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir, zbog čega će neki frizeri preporučiti upotrebu maske za kosu umjesto dubinskog regeneratora u salonu kako biste izbjegli lomljenje kose.

* Kada stilizirate svoju sijedu kosu, koliko god je moguće, držite je što dalje od vrućih sprava za uvijanje ili ravnanje.

* Trebali biste izbjegavati i teške gelove i voskove jer će oni samo učiniti da sijeda kosa izgleda dosadno sivo i izblijedjelo. Umjesto toga, koristite sprej za laganu teksturu koji će kosi dati malo lijepog sjaja, a da ne izgleda pretjerano.

* Na kraju, redovno se šišajte svakih 6-8 sedmica kako biste podrezali vrhove, sprečavajući da vam kosa toliko poraste da postane krhka i počne se lomiti i opadati.

Latest Posts

Raport

spot_img