spot_img

Nedavno objavljeno

Dokumentarac Dr. Ilijaz na Rumeli Balkan festu

Rumelijski dani dokumentarnog filma održani su 23. i 24. decembra, na kojem su prikazani nagrađivani dokumentarni filmove iz različitih perioda života na Balkanu, a među njima i film Dr. Ilijaz autorice Elme Kazagić

U specijalnom programu Federalne televizije povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici prošle godine prikazan je film Dr. Ilijaz autorke Elme Kazagić. Predpremijera je upriličena u Memorijalnom centru Potočari 10. jula. Priča je to ratnom srebreničkom hirurgu, profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim sunarodnicima preživio sve golgote od prvih dana opsade i prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će ući u proboj do slobodne teritorije nakon jula 1995. godine. Autorica filma i njegov glavni lik našli su se krajem godine u Turskoj, gdje je na festivalu dokumentarnog filma Rumeli Balkan fest uvršten i dokumentarac Dr. Ilijaz. 


Nakon prikazivanja filma, autorica i dr. Ilijaz sa ostalim režiserima i zvanicama

Rumelijski dani dokumentarnog filma održani su 23. i 24. decembra, a prikazani su nagrađivani dokumentarni filmovi koji tretiraju teme iz različitih perioda života na Balkanu.

Autorica Elma Kazagić kroz svjedočanstvo dr. Ilijaza priča o bolnim događajima u Srebrenici. Doktor Ilijaz je morao da radi operacije bez anestezije u Srebrenici a njegova bolnica u šumi tokom rata i spasila mnoge živote. “Godinama sam slušala svjedočenja Srebreničana o doktoru koji je predratne devedesete godine dočekao kao mladi ljekar, a rat ga je prinudio da uđe u najteže operativne zahvate. Onda sam imala priliku da ga i upoznam i od starta smo znali da ćemo nešto napraviti da njegovo svjedočenje ostane zabilježeno na ovaj način, jer svaki put kada sjednemo i počne se pričati o Srebrenici shvatite da nikako da se raziđete. Bilo je samo pitanje dana kada će se to i dogoditi”, priča Elma Kazagić. Film na šokantan način govori kako se granice nemogućeg mogu pomjeriti u nekoliko godina opsade, gladi i bola.

Trailer za film Dr. Ilijaz

 

Sa prof. dr. Ayhanom Olcayom kardiologom porijeklom iz Sandžaka
Sa bh. konzulicom Enisom Komar
Pred prikazivanje filma u Tarik Akin centru

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img