spot_img

Nedavno objavljeno

DEJAN LJEVNAIĆ: Očekujemo da će Jahorina biti najposjećenija do sada

Već nekoliko godina zaredom, i to baš u ovo vrijeme, za sugovornika biramo Dejana Ljevnaića, agilnog direktora Olimpijskog centra “Jahorina”, od kojeg želimo saznati sve o zimskoj ponudi na olimpijskoj ljepotici

Razgovarala Mila Durić
Snimci OC “Jahorina”

Na spomen Dejana Ljevnaića mnogi će se složiti kako se radi o osobi koja je napravila pravo skijaško čudo na Jahorini. Naime, kao prvi čovjek Olimpijskog centra “Jahorina”, 45-godišnji Ljevnaić svojim je brojnim projektima i ulaganjima u sadržaje posljednjih šest godina plasirao našu planinu visoko na karti regionalnih, ali i evropskih skijaških destinacija.
Kakve rezultate bilježi u 2023. godini, šta nas novo očekuje na skijaškim stazama te po čemu će Jahorina biti jedinstvena ove zime samo su neka od pitanja koja smo željeli postaviti Dejanu Ljevnaiću u izdanju u kojem sumiramo uspjehe i postignuća u proteklih 365 dana.

Primijetili smo da je Olimpijski centar “Jahorina” intenzivno radio na obogaćivanju svojih ponuda tokom ovogodišnje ljetne sezone. Kakvi su rezultati? Da li je obogaćivanje sadržaja privuklo više gostiju?
– Posjetioci su u toku sezone prepoznali napore i ulaganja koje povećavamo iz godine u godinu i to je rezultiralo sa 119.338 ostvarenih prolaza i ostvarenim prometom od preko 1.500.000 KM, što je skoro duplo više u odnosu na prethodnu ljetnu sezonu. Ukupno smo imali 84 dana rada ljetne sezone i svakodnevno smo radili s predanošću kako bismo gostima pružili nezaboravno iskustvo, čineći ovu sezonu najuspešnijom do sada i jedinstvenom u mnogim aspektima. Najveći uspjeh ljetne sezone odražava se u raznolikosti ponuđenih atrakcija, postavljajući nove standarde za naše posjetioce. Od adrenalinskih vožnji do opuštajućih šetnji prirodom, naša planina postala je poznato odredište za ljubitelje avanture i prirode. Vožnje žičarom, planinsko bicikliranje, adrenalinske atrakcije, planinarenje – sve su to doživljaji koji su obogatili ovo ljeto na našoj planini. Jednako tako, sezona je bila ispunjena i kulturnim događanjima i manifestacijama koje su obogatile iskustvo posjetilaca. Fashion Weekend, Digital Snow konferencija, trail takmičenja i umjetničke kolonije dodatno su obogatili našu ponudu, donoseći dozu kreativnosti, inspiracije i zajedništva.
Šta nas novo očekuje ove zime? U prošloj godini na Jahorini je dnevno skijalo 6000 skijaša, što je svakako impozantan broj. Ove godine vjerovatno ih očekujete još više, pa nas interesuje da li ste proširili kapacitete samih staza i povećali broj vertikalnog transporta?
– Očekujemo da će ova sezona biti najposjećenija do sada, a broj rezervacija već sada obećava izvanredan uspjeh. Pored već dostupnih 49 kilometara staza, dodali smo dodatnih 3 kilometra, pružajući veći izbor ruta za sve ljubitelje skijanja i snowboardinga. Ova godina označit će prekretnicu jer Jahorina je postala lider među skijalištima u regionu, privlačeći interesovanje iz cijelog okruženja. Važno je naglasiti da, bez obzira na to koliko skijaša uživa na našim padinama – broj skijaša ide i do 9.000 ili više, na Jahorini neće doživjeti gužve ili čekanja. Naša impresivna infrastruktura, s kapacitetom od 32.000 skijaša na sat, garantuje vam besprijekoran doživljaj skijanja čak i tokom vrhunca sezone. Takođe, planiramo uvesti dodatno osvjetljenje za noćno skijanje, sa 1,8 kilometara rasvjete koja povezuje stazu “Skočine” sa stazama “Đoković” i “Poljice”, omogućavajući posjetiocima da uživaju na više staza tokom večernjih sati. Uložili smo u nadogradnju sistema za vještačko osnježavanje, što će osigurati optimalne uslove na stazama tokom cijele sezone. Takođe, planiramo izgradnju jezera na Skočinama, i to će nam omogućiti dodatnih 20.000 kubika vode za bolje osnježavanje i održavanje staza. Dodatno smo povećali i kapacitet sistema vještačkog osnježavanja tako što smo kupili novih 25 topova za osnježavanje zahvaljujući kojima ćemo u kraćem periodu uspjeti da osniježimo staze i imat ćemo jači kapacitet proizvodnje snijega.
Najnovija dodatna ponuda na OC “Jahorina” su apartmani Max-well, smješteni samo 350 metara od ski staze u naselju Šator. Dvadeset četiri kvalitetno uređena i potpuno opremljena apartmana pružaju vrhunski boravak na planini, savršen za ljubitelje skijanja i one koji uživaju u mirnom planinskom okruženju.

Da li ste pripremili specijalne popuste na karte u određenim periodima ove zimske sezone?
– Sigurnost i zadovoljstvo naših posjetioca su nam uvijek prioritet, te se trudimo kontinuirano prilagođavati i poboljšavati uslove za sve ljubitelje skijanja. Sa ponosom najavljujemo seriju ekskluzivnih popusta tokom sezone skijanja kako bismo omogućili nezaboravno iskustvo našim posjetiocima. Na samom početku sezone nudili smo impresivan popust od 70% na ski karte, što je sada prilagođeno na 50%. Tokom sezone Ski Season Kick Off, od 14. do 17. decembra, popust je iznosio 30%. Januar nam donosi opuštajući Januar Chill period od 25. do 28. januara sa popustom od 20% na ski pass, a povoljnosti se nastavljaju od 14. do 17. marta s još jednim periodom sa 30% popusta. Kao izraz posebne pažnje prema našim gostima, u ponudi smo imali i atraktivne pakete ski passa i smještaja u Max Well apartmanima, od 14. do 17. decembra, koji su uključivali smještaj i ski pass za tri, dva i jedan dan. Ova kombinacija pružala je idealnu priliku za maksimalno uživanje u zimskoj čaroliji uz dodatne uštede.
Radili ste puno na regionalnoj promociji, pa je očekivano da će najveći broj gostiju biti upravo iz naše regije. Očekujete li goste i iz nekih drugih zemalja?
– Posebno sam ponosan na sve uspješne promocije i u Londonu, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Turskoj i Srbiji, a rezultat toga je dolazak očekivanog velikog broja posetilaca već od početka decembra. Dodatno smo proširili naš domen otvaranjem novih tržišta, posebno ističući uspješan ulazak na englesko tržište s čarter letom iz Londona. Radujemo se što smo postali destinacija koja privlači ljubitelje zimskih sportova iz cijelog regiona. Uz tradicionalnu posjećenost iz Sjeverne Makedonije, gdje takođe ima direktan let za Sarajevo tri puta nedjeljno, dočekujemo i skijaše iz Rumunije, Mađarske i Turske.
U posljednjih šest godina ostvarili ste nezapamćene rezultate i pomjerili granice zimskog turizma. Po čemu će Jahorina biti jedinstvena 2024?
– Četrdeset je godina od Olimpijade, i pokušavamo cijelu sezonu predstaviti u tom duhu prošlosti i lijepih vremena kojih se svi rado sjećaju. Uspjeli smo povezati sve zemlje regiona na jedan ski pass od Slovenije do Sjeverne Makedonije, što je, vjerujem, prvi korak ka tome da ispunimo plan da se opet Olimpijske igre održe u našem regionu, jer je to dobar pokazatelj da sva skijališta regiona gledamo kao partnere, a ne kao konkurenciju. Posebno smo uzbuđeni da najavimo otvaranje muzeja na Jahorini koji će biti posvećen Zimskim olimpijskim igrama prije 40 godina. Ovaj muzej ima za cilj sačuvati i dijeliti naslijeđe tog vremena. U gondoli “Poljice” pronaći će se jedinstvena kolekcija eksponata koji će vas vratiti u atmosferu tog posebnog događaja. Smatramo da je ovo izvanredan način da oživimo uspomene i pokažemo ponos koji osjećamo prema našoj sportskoj prošlosti. Jedan od najuzbudljivijih svakako je naša ambicija da uđemo u Guinnessovu knjigu rekorda sa najvećim snješkom na svijetu. Ovim poduhvatom planiramo opet da pišemo istoriju na Jahorini. U čast Olimpijskih igara i tog vremena imamo i naš Ski Yu časopis, koji je kreiran ugledanjem na YuSki koji je postojao za vrijeme Jugoslavije. Njime pokušavamo sačuvati istoriju, i upoznati djecu gdje leže prave vrijednosti, s tim da ih je danas jako malo prikazanih jer je sve komercijalno.
Znamo da Jahorina nudi mnogo sadržaja i za neskijaše. Jeste li za ovu grupu zimskih turista pripremili dodatna iznenađenja, muzičko zabavni sadržaj?
– Naša planina sada nudi dodatne atrakcije poput sankališta, atraktivnog snowboard parka, vožnje ratrakom za ski uranak i zalazak, te mnoge druge aktivnosti za ispunjenje vašeg boravka. Jahorina takođe nudi jedinstvenu priliku za usavršavanje veština skijanja i snowboardinga kroz našu ski školu. S najboljim instruktorima i različitim programima, uključujući dječiji program, ekspres kurs, individualnu i grupnu nastavu, želimo omogućiti svima da savladaju vještine i uživaju u zimskim sportovima. Uz fokus na vrhunsko skijanje, želimo pružiti i vrhunsku zabavu. Tako je 16. decembra goste Olimpijskog bara zabavljao Nebojša Vojvodić, a nakon njega slijede nastupi Milene Ćeranić, Ane Bekute, Katarine Živković i Edite Aradinović. Posebno smo uzbuđeni najaviti neponovljivu Vesnu Zmijanac koja će uveličati doček Nove godine i reprizu dočeka u Olimpijskom baru, obećavajući nezaboravnu atmosferu i sjajan početak 2024. godine na našoj omiljenoj planini.
Otvorili ste edukativne profile na društvenim mrežama. Šta je “Enciklopedija skijanja” i koji je bio motiv za ovaj projekat?
– Živimo u vremenu kada se suočavamo s izazovima vezanim za sve manje interesovanje djece za skijanje, što se odražava i u evropskim podacima koji ukazuju na smanjenje broja mladih skijaša za 3%. Ovo je zabrinjavajući trend koji zahtijeva našu pažnju i zajednički napor kako bismo očuvali tradiciju i radost skijanja među najmlađima. Suočavamo se s izazovom rastuće komercijalizacije medija, gdje je sve više sadržaja usmjerenog ka profitu, a manje ka edukaciji i dobrobiti djece. Posebno zabrinjava činjenica da se i najmlađima sve više plasira nezdrav sadržaj, umjesto da im nudimo obrazovne i inspirativne informacije, što me je i podstaklo da kreiram profil koji će djecu upoznati sa svim benefitima boravka u prirodi. U sklopu naše predane inicijative da vratimo djecu prirodi i podstaknemo ih na zdrav život, želimo vam predstaviti dvije ključne akcije koje smo pokrenuli: “Budi dijete Jahorine” i “Hiljadu skija i kaciga za našu djecu”. Ove akcije imaju za cilj da djecu odvoje od prekomjerne upotrebe kompjutera i tehnologije, i podstaknu ih da se vrate radosti aktivnosti na otvorenom, posebno skijanju. To su programi koji omogućavaju djeci iz različitih socioekonomskih sredina da dožive čari skijanja na jednom od najljepših skijališta u regionu.
Dugo se već priča o velikoj investiciji, gondoli Pale – Jahorina, koja bi u velikoj mjeri rasteretila gradnju na Jahorini i proširila kapacitete same planine, pa nas interesuje kada možemo očekivati realizaciju, što sigurno i posjetioci željno očekuju.
– Razvoj turizma i infrastrukture na Jahorini izuzetno je važan za našu zajednicu, ali pritom moramo očuvati i zaštititi prirodnu ljepotu ovog područja. U skladu s tim, želimo postaviti snažan ekološki pristup gradnji, gdje će svaki novi objekat biti rezultat ekološki osvješćenog planiranja. Naša vizija je da se fokus gradnje prebaci na ekološki prihvatljive hotele i vikendice, koristeći inovativne tehnologije i materijale koji minimiziraju negativan uticaj na okolinu. Želimo izgraditi održivu turističku destinaciju koja će pružiti udobnost posjetiocima i sačuvati prirodnu ljepotu Jahorine za buduće generacije. Pored toga, predstavili smo ideju o povezivanju opštine Pale i Jahorine sa gondolom. Ova odluka donijeta je s ciljem ravnomjernog razvoja regiona i pružanja koristi lokalnom stanovništvu. Stanovnici Pala će imati priliku učestvovati u ekonomskim prednostima turizma i više nego sada, stvaranjem radnih mjesta i povećanjem lokalne privrede. Ovim pristupom gradimo destinaciju koja će privlačiti turiste svojom ljepotom i sadržajima te podržavamo lokalno stanovništvo. Želim istaći da realizacija projekta gondole na Jahorini zahtijeva usklađenost i podršku različitih faktora, uključujući lokalne vlasti, institucije i zajednicu. Svestrano shvatamo da je gondola složen i obiman projekat koji će zahtijevati saradnju na svim nivoima.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

Raport

spot_img