Nedavno objavljeno

Šta ne smiju jesti mačke?

Mačke su znatiželjne i neodoljivi kućni ljubimci, no kad je riječ o njihovoj prehrani, važno je biti pažljiv i odgovoran vlasnik. Iako mačke mogu biti izbirljive kad je hrana u pitanju, postoje namirnice koje apsolutno ne smiju konzumirati. Zašto? Otkrijmo šta sve može biti opasno za naše pahuljaste prijatelje.

Čokolada

Čokolada je za mačke izuzetno opasna. Sadrži tvar teobromin koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući povraćanje, proljev, ubrzan srčani ritam, drhtanje mišića pa čak i smrt. Nikada ne dopustite mački da konzumira čokoladu ili proizvode koji je sadrže.

Luk i češnjak

Luk i češnjak sadrže tvari koje mogu oštetiti crvene krvne stanice mačke i uzrokovati anemiju. Čak i mala količina ovih namirnica može biti štetna. Stoga pazite da se ove sastojke ne nalaze u hrani koju pripremate za svojeg ljubimca.

Kofein

Kofein se nalazi u kavi, čaju, energetskim pićima i drugim napicima. Za mačke je kofein izrazito otrovan i može izazvati ozbiljne simptome kao što su ubrzan srčani ritam, drhtanje mišića i povraćanje. Čak i mali udio kofeina može biti opasan po zdravlje mačke.

Alkohol

Ovo je očito, ali važno je ponoviti – alkohol je apsolutno zabranjen za mačke. Čak i mala količina alkohola može uzrokovati ozbiljne probleme sa želucem i jetrom te dovesti do trovanja.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img