Nedavno objavljeno

Rashida Tlaib – kongresmenka koja ne želi šutjeti

Kaftan Studio je za Donatorsku večer za žene Palestine kreirao Ključ povratka, a jedan od rijetkih primjeraka iz ograničene edicije završio u rukama prve palestinske Amerikanke u Kongresu koja je u proteklih 24 sata u fokusu pažnje medija - jer je držala transparent "ratni zločinac" i "kriv za genocid" dok je izraelski premijer držao govor u ovoj zakonodavnoj instituciji

Kad u američkom kongresu priliku da održi govor dobije izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pred zgradom Kongresa okupe se hiljade propalestinskih demonstranata, a u samim zastupničkim klupama samo jedna žena odluči pokazati protest – vrijedi to zabilježiti.

Zastupnica Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana, sjedila je u Zastupničkom domu s kefijom prebačenom preko ramena, a tokom govora izraelskog premijera vidljivo je isticala transparente “ratni zločinac” i “kriv za genocid”.

Istina, više od 50 demokrata kao i nezavisni zastupnik Bernie Sanders bojkotovali su Netanyahuov govor svojim nedolaskom na sjednicu. Najvidljiviji je bio izostanak potpredsjednice SAD Kamale Harris, koja je predsjednica Senata, a koja je rekla je da ju je dugo planirano putovanje spriječilo da prisustvuje, što su republikanci protumačili kao znak nelojalnosti prema savezniku Amerike na Bliskom istoku.

Valja kazati i kako je nastupom u ovom zakonodavnom američkom tijelu Netanyahu  postao prvi strani lider koji je čak četiri puta održao govor pred zajedničkom sjednicom Kongresa, nadmašivši i Winstona Churchilla.

Prva palestinska Amerikanka u Kongresu

Ipak, ovo je priča o Rashidi Tlaib, prvoj palestinskoj Amerikanki i, uz Ilhan Oman, jedna od prve dvije muslimanke u američkom Kongresu. Iako postoje inicijative za cenzorisanje njenih javnih istupa u kojima kritikuje Izrael, kongresmenka kaže da neće biti ušutkana čak iako je republikanci i neke kolege iz njene Demokratske stranke optužuju da podržava uništenje Izraela.

Kongresmenka od 2018. Rashida Tlaib rođena je u Detroitu 1976., u radničkoj porodici palestinskih imigranata, i najstarija je od 14 djece u porodici koja ima rodbinu na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom. Ime Rashida znači “pravedna”.

Ona se na simboličan se način povezala sa sarajevskom Donatorskom večeri za žene Palestine koju su Gracija i Narodno pozorište Sarajevo organizirali krajem decembra.

Naime, Rashida je postala vlasnica Ključa Palestine, simbolične kreacije koju je za Donatorsku večer dizajnirao Kaftan Studio, odnosno dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović.

Emina Hodžić Adilović i Ruba Naim Al Jaml

Ključ povratka čije naslijeđe seže daleko u palestinsku prošlost je Rashidi Tlaib uručila Aida Mačkić, aktivistica i zagovornica prava žena i manjina – ponosna Amerikanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine i članica vijeća Grada Tampe u državi Floridi.

Dizajnerice Kaftan studija Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić sa Rubom Naim Al Jaml, i Aidom Mačkić

Ovaj simbolični čin darivanja američke kongresmenke nas je, u trenucima dok se u Gazi nastavlja teror i užas rata, ostavljajući desetine hiljada žrtava, obavezao da nastavimo sa misijom djelovanja, konstantnog izvještavanja o istini iz Palestine. U nastavku pogledajte link uručenja Ključa povratka Rashidi Tlaib.

Facebook

Rashida Tlaib sa sinom Yousifom

Latest Posts

Raport