Nedavno objavljeno

Ključ Palestine u rukama američke kongresmenke

Kaftan Studio je za Donatorsku večer za žene Palestine kreirao Ključ povratka, a jedan od rijetkih primjeraka iz ograničene edicije našao je svoj put do američkog Kongresa - i završio u rukama prve Palestinke u ovoj zakonodavnoj instituciji

Rashida Tlaib, prva palestinska Amerikanka i jedna od prve dvije muslimanke u američkom Kongresu na simboličan se način povezala sa sarajevskom Donatorskom večeri za žene Palestine koju su Gracija i Narodno pozorište Sarajevo organizirali krajem decembra.

Rashida Tlaib tokom kampanje za Kongres

Naime, Rashida je postala vlasnica Ključa Palestine, simbolične kreacije koju je za Donatorsku večer dizajnirao Kaftan Studio, odnosno dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović.

Emina Hodžić Adilović i Ruba Naim Al Jaml

Ključ povratka čije naslijeđe seže daleko u palestinsku prošlost je Rashidi Tlaib uručila Aida Mačkić, aktivistica i zagovornica prava žena i manjina – ponosna Amerikanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine i članica vijeća Grada Tampe u državi Floridi.

Dizajnerice Kaftan studija Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić sa Rubom Naim Al Jaml, i Aidom Mačkić

Kongresmenka od 2018. Rashida Tlaib rođena je u Detroitu 1976. i najstarija je od 14 djece u porodici palestinskih imigranata radničke klase. Ime Rashida znači “pravedna”.

Aida Mačkić sa zamjenicom palestinskog ambasadora u BiH Rubom Naim Al Jaml, te Hatidžom Hodžić i Nađom Lutvikadić Fočo

Ovaj simbolični čin darivanja američke kongresmenke nas je, u trenucima dok se u Gazi nastavlja teror i užas rata, ostavljajući desetine hiljada žrtava, obavezao da nastavimo sa misijom djelovanja, konstantnog izvještavanja o istini iz Palestine. U nastavku pogledajte link uručenja Ključa povratka Rashidi Tlaib.

Facebook

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img