Nedavno objavljeno

Njihova godina: KEMAL RIZVANOVIĆ

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Njegovi glumački počeci nagovještavali su ozbiljnu karijeru. Kontinuitetom je potvrdio pretpostavke. U minulu godinu uspio je smjestiti zavidne rezultate koji su dvostruko značajniji zbog specifične geografije i istorije zemlje kojoj pripada. U skromnoj produkcijskoj dinamici igrao je u iznimno važnim filmovima poput ostvarenja “Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevski, koja scenarij za film potpisuje sa bh. autoricom Elmom Tataragić. Onda su došle dvije važne serije, koje nas podsjećaju na to da uloga umjetnosti nije da nas zabavi: “Pad” Bojana Vuletića i “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić.
Značajne uloge ostvario je i u pozorištu – Sarajevskom ratnom teatru, gdje je igrao u predstavama “Sarajevo feeling”, “Alice u krevetu” i “Stotinu malih smrti”.
Uz nesvakidašnji glumački dar, Kemal Rizvanović posjeduje i istančan odnos prema društvenoj nepravdi, i zahvaljujući vlastitom umjetničkom i ljudskom djelovanju potvrđuje da, kad govorimo o mladim ili bilo kojim ljudima u BiH, ne smijemo generalizirati.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

Raport