spot_img

Nedavno objavljeno

DŽEJLA RAMOVIĆ: Veoma sam jednostavna osoba

Dvadesetjednogodišnja pjevačka zvijezda rezimira proteklu godinu te otkriva šta bi voljela da joj donese budućnost, koliko joj znače prijatelji iz rodnog Goražda te kako danas gleda na pjevačka takmičenja

Razgovarala Dragana Đurić
Snimci Dashulyafedor

Za pobjednicu pjevačkog takmičenja Zvezde Granda kažu da je prije propjevala nego propričala i da je pjesma uvijek prva asocijacija na nju. Skromna ljepotica iz Goražda je dosadašnji put prema zvijezdama gradila čvrstim koracima, stepenicu po stepenicu, a danas je 21-godišnja Džejla Ramović jedan od najboljih vokala u regionu. Estradni svijet je nije zaveo, i dalje se drži svojih planova, ulaže u školovanje i čuva prijateljstva iz školskih dana. Plijeni glasom, a filmskom ljepotom skreće pažnju gdje god se pojavi, ali nerado govori o privatnom životu.

Koju vašu osobinu najviše cijene vaši prijatelji?
– To su definitivno lojalnost i posvećenost. U odnosima sa prijateljima sam veoma iskrena, posvećena i zaštitnički nastrojena. Svaki put čim dođem u svoj rodni grad, ja sam ta koja sakuplja društvo iz srednje škole. Nastojim održati sva ta divna prijateljstva, iako sam često odsutna, te moji prijatelji to jako cijene.
Od ranih tinejdžerskih dana ste učestvovali na muzičkim takmičenjima. Kada ste shvatili da želite da se bavite muzikom?
– Od malih nogu sam pratila muzička takmičenja, a kako su roditelji već sa moje tri-četiri godine shvatili da imam talent za pjevanje, bilo im je logično da ću ta takmičenja poželjeti u budućnosti i za sebe. Tako je i bilo. Jedva sam čekala da odrastem i budem spremna za takvo nešto. Prije većeg takmičenja Neki novi klinci, pojavljivala sam se često na manjim, lokalnim i regionalnim takmičenjima koja su mi bila priprema za nešto veće.
Jeste li se nekad pokajali zbog te odluke?
– Nikada se nisam pokajala što sam počela da se bavim muzikom, jer imam priliku da radim ono što volim. Muzika je moja ljubav i mislim da ne bih bila ovako sretna radeći bilo koji drugi posao.
Da li biste se ponovo prijavili na takmičenje ili biste danas na drugi način probali da postanete dio estrade?
– Mislim da sam svoja pojavljivanja u takmičenju završila pobjedom u Zvezdama Granda. Imam taj takmičarski duh u svemu, ali ne bih mogla prolaziti taj stres takmičenja ponovo. Takmičenje je naizgled zabavno i uzbudljivo, ali iza toga stoji mnogo stresa, odricanja i suza. Svakako, takmičenje je za mene bio pravi potez, i da se danas po prvi put trebam pokazati javno, ponovila bih sve isto.
Koliko vam je pobjeda olakšala put kroz svijet šoubiznisa, jeste li razmišljali o tome koliko bi se vaš put razlikovao da niste pobijedili?
– Pobjeda mi je širom otvorila mnoga vrata ka tom muzičkom svijetu. To mi je bila velika odskočna daska, gdje je samo sve to trebalo iskoristiti na pravi način. Muzička takmičenja su po meni najbolja opcija da stvarno pokažete svima šta znate, te i trenutno najjednostavniji put do velikog broja ljudi. To je proces koji traje nekoliko mjeseci, gdje imate priliku da se prikažete u svemu onome u čemu ste sebi najbolji.
Pominju vas kao idealnu kandidatkinju za predstavnicu na Eurosongu.
– I ptice na grani znaju kolika je moja želja da se pojavim na Eurosongu. Sjećam se kako sam kao mala, svake godine, nakon odgledane Evrovizije rekreirala nastupe pred mojom porodicom. Nadam se da ću u budućnosti imati priliku predstaviti se na Eurosongu.
Koliko vam je vremena potrebno kada čujete novu pjesmu da ocijenite da li je za vas? Šta je presudno?
– Moje pjesme su našle put do mene i one su na prvo slušanje bile “te” pjesme. To se desilo sa svakom do sada, na moju veliku sreću. Čula sam veliki broj demo snimaka do sada, ali sam na prvo slušanje izabrala sve pjesme i bila sigurna u odluku da je to ono što ću da snimim. Veoma mi je bitno da pjesma ima emociju i lijep tekst te da me na neki način dotakne. Ako ne krenem da maštam o tome kako taj projekat može da izgleda čim je čujem, onda to nije to.
Nije tajna da znate da zapjevate i na proslavama, je li taj posao teži od rada u studiju?
– Baviti se muzikom je mnogo više od studija i nastupa. To možda jesu glavne stvari, ali dug je put do toga. Nastupi su generalno teži od studija, ali koliko god da su teži, i ljepši su. Kada sam u studiju, samo zamišljam svoju publiku i kako će se to njima svidjeti, i jedva čekam da stanem ispred njih sa tom pjesmom i čujem njihovu reakciju. To je neprocjenjivo.
Pored bavljenja muzikom se i školujete, a donedavno ste studirali u Barceloni. Koliko vas je ta promjena oblikovala?
– Dvije godine sam studirala u Barceloni na ekonomskom fakultetu. Taj odlazak mi je mnogo značio jer sam tamo živjela normalan život i mnogo radila na sebi. Prije odlaska sam bila veoma stidljiva, ali opuštenost Španaca mi je tako prijala da se čak i ja malo opustim.

Haljina Mykash

Zanima vas i moda. Postoji li šansa da jednog dana imate svoj modni ili make up brend?
– Priželjkujem da ću jednog dana imati svoj modni brend. Čak imam i mnogo ideja na kojima ću vrlo vjerovatno početi raditi što prije. Moda je sastavni dio mog posla i oduvijek sam to voljela, tako da je to i logičan naredni korak.
Ne pričate mnogo o privatnom životu i emotivnom statusu, ali se ponekad provuče neka informacija ili nagađanje. Ko je vaš razlog za osmijeh svaki dan?
– Moj razlog za osmijeh svaki dan jesu porodica i prijatelji.
Šta nikada ne tolerišete?
– Ne tolerišem laž i spletkarenje. Veoma sam jednostavna osoba i sve mogu riješiti razgovorom. Vjerujem da su laži nepotrebne, i da se i najgora istina lakše rješava od neke površne laži. Ljudi smo i griješimo, te u odnosima nekada dam drugu šansu, a nekada ne.
Kraj godine obično donosi svođenje računa i rezimiranje postignutog. Kako biste ocijenili 2023: šta je bio najbolji, a šta najgori momenat? Po čemu ćete je pamtiti?
– Sretna sam i zahvalna na svemu što mi se desilo u 2023. godini. Definitivno će ostati zapamćena po dobrom, s obzirom na to da mi je donijela mnoge uspjehe i divne trenutke kojih ću se rado sjećati. Ova godina je imala uticaj na sve buduće koje će mi doći, i to je ono što je najbitnije. Za 2024. godinu bih sebi poželjela prvenstveno zdravlje, a onda i puno novih pjesama, nastupa, lijepih putovanja i druženja.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

Raport

spot_img