Nedavno objavljeno

Njihova godina: ELVEDINA MUZAFERIJA

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Najbolje se osjeća kada obuče kombinezon u bojama državne zastave, ponosno predstavljajući Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima.
Osim treninzima i sportskim rezultatima, Elvedina Muzaferija posvećena je i promociji ženskog sporta te skretanju pažnje na globalno zagrijavanje, ne želeći da njenu biografiju obilježi samo skijanje nego i društvene promjene na koje je uticala.
U godini s premalo radosti, usrećila je navijače iz domovine kada je u Crans-Montani osvojila drugo mjesto na utrci spusta u okviru Evropa kupa, čime je osvojila prvu medalju za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju, te ispunila “A” olimpijsku normu za nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2026.
Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine ovoj skijašici u iznosu od 10.000 KM, što je ujedno najveće priznanje zа izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.
Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u historiji BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img