spot_img

Nedavno objavljeno

Njihova godina: Tomislav Cvitanušić

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Njegovo iskustvo potvrda je mogućnosti ostvarivanja snova, ali i nužnosti da za njihovu realizaciju istovremeno imamo i čvrstu volju te nesvakidašnju disciplinu.
Tomislav Cvitanušić, alpinista, triatlonac i Ironman, ostvario je uspjehe u protekloj godini na toliko različitih tački ove planete, za koje bi nekome drugom, i samo da je o turističkom putovanju riječ, trebalo neuporedivo više vremena i organizacijskih sposobnosti.
U godini za nama bio je vođa uspona u kojem je učestvovalo petnaest planinara iz Bosne i Hercegovine i Makedonije do najvišeg vrha Kilimandžara, krova Afrike. Timski duh, organizacija i liderstvo bili su ključni preduslovi za taj izazovni poduhvat.
Uspješno je završio i Tokijski maraton te zahvaljujući tome postao prva osoba iz Bosne i Hercegovine koja je kompletirala svih šest najvećih svjetskih maratona poznatih kao Six Major Marathons.
Za nekoga drugog, ovo bi bilo dovoljno realizovanih podviga u nekoliko života. Ali bio je to samo početak na putu ka ostvarenju Tominog životnog sna: osvajanju najviše planine na svijetu – Mount Everesta. Ujedno je i prvi čovjek koji je iz Sarajeva uspio stići do onoga što je san većine planinara. Njegov pohod pratila je cijela zemlja, jer nije riječ samo o uspjehu pojedinca nego i o istorijskom trenutku za alpinizam i planinarenje u Bosni i Hercegovini.
Želja da vlastitim primjerom pokaže nacionalnu sposobnost za velike uspjehe bila je ključni saveznik na ovom prezahtjevnom “putovanju” života.
Vidljivost koju postiže zahvaljujući zadivljujućim rezultatima usmjerio je u različite plemenite svrhe, poput skretanja pažnje na problem rodno uslovljenog nasilja. Društvene mreže ne koristi za prikazivanje vlastitog dobro fotografisanog profila, mada ima i sve preduslove za to, nego za skretanje pažnje na različite oblike socijalnih nepravdi.
U okviru pomenute društvene odgovornosti, postao je član Upravnog odbora Udruženja “Dajte nam šansu” u želji da bude podrška onima kojima je to najpotrebnije – djeci i porodicama djece s poteškoćama.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

Raport

spot_img