spot_img

Nedavno objavljeno

Njihova godina: SAMINA TANOVIĆ

Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

Dvodecenijsko djelovanje na planu oblikovanja prostora kroz dizajnerski, kostimografski i scenografski rad, u 2023. godini Samina Tanović zaokružila je statusom predsjednice strukovnog udruženja – Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, organizacije koja okuplja neke od najznačajnijih kreativaca naše zemlje, te kroz različite oblike djelovanja skreće pažnju na iznimno važne rezultate bh. primijenjenih umjetnika i umjetnica. Njihovi rezultati, a Samina na svom primjeru to itekako potvrđuje, nisu samo usmjereni ka stvaranju djela primijenjene umjetnosti nego podrazumijevaju i širi društveni angažman i odgovornost. Jedna u nizu nagrada koju je dobila u zalazećoj godini upravo je potvrda takvog pristupa i Samine Tanović, koja je za svoju stalnu postavku u Memorijalnom centru Srebrenica nagrađena u Los Angelesu priznanjem TNT Interior Design Awards 2023.
Samina Tanović diplomirala je na Odsjeku za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Njen profesionalni angažman najviše je vezan za televiziju gdje je najprije bila scenografkinja, a danas je art direktorica. Pored toga, godinama sarađuje sa pozorištima i muzejima, kao i na dizajniranju namještaja, enterijera i oblikovanju prostora. Realizovala je stotine dizajnerskih projekata i učestvovala na brojnim izložbama.
Dva puta je nagrađena Grand Prixom na godišnjoj izložbi Collegium artisticum. Druga nagrada najznačajnije godišnje selektirane izložbe u BiH stigla je u 2023. godini, za Saminu u znaku uspjeha, kada je dobila i priznanje za Olimpijski muzej – A design award 2023., kao i priznanje za izložbenu postavku “Wake up Europe!” u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, za šta je nagrađena nagradom Big See Interior Design Award. Uz sve profesionalne rezultate, umjetnička promišljanja Samine Tanović zasigurno najznačajnije uporište imaju u onome što podrazumijeva prostor sjećanja. I ona kao i njene brojne kolege i kolegice potvrđuje koliko je pedagoški angažman profesora Stjepana Roša bio važan za našu kreativnu zajednicu, jer je i Samina jedna od njegovih izuzetno uspješnih studentica.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img