spot_img

Nedavno objavljeno

NELLY ANGELOVA: U meni žive dobro strukturirani disciplinovani inžinjer i umjetnik koji vidi priliku u malom detalju

Bio je to period tranzicije u Bugarskoj. Demokratija tek uspostavljena, a ekonomski okviri ostali stari komunistički. Tada sedamnaestogodišnja Nelly Angelova, vrijedno je radila na pokretnoj traci tvornice čokolada „Sofija“.  Jednog dana radnike tvornice su okupili kako bi im saopštili da ih je akvizirala poznata švicarska  kompanija Nestlé. Angelova, kao i brojne njene kolege, se prvi put suočava sa pojmovima „akvizicija, privatizacija, restitucija…“. To je uopšte nije preplašilo, već ohrabrilo da ide dalje i uči. Zahvaljujući svojoj odlučnosti i spremnosti da stiče nova znanja, ova djevojka s pokretne trake danas se nalazi na poziciji direktorice komunikacija u kompaniji Nestlé za tržište Jugoistočne Europe koje obuhvata Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju, Kosovo, Bugarsku i Rumuniju. Njena priča djeluje motivirajuće za nove generacije željne znanja, koje danas nerijetko podučava strategiji komuniciranja i influenserstvu na Londonskoj školi za odnose s javnošću u Sofiji.

Angelova je više od 30 godina dio kompanije Nestlé gdje nadgleda marketinške aktivnosti, gradi medijske odnose, razvija poslovanje, implementira kampanje, stvara korporativne strategije i razvija dobro znane brendove MAGGI i THOMY.

U Bosni i Hercegovini njena kompanija sprovodi vrlo uspješne aktivnosti poput nedavno završenog 14. Nestlé atletskog kupa kroz koji je do sada prošlo 9.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i treće izdanje aktivnosti „Čista umjetnost“. Ova posljednja aktivnost je kroz protekle godine educirala javnost o različitim vrstama otpada i obezbijedila sađenje 8.000 sadnica u cijeloj BiH. Razgovor sa Nelly vodimo između brojnih putovanja i sastanaka, u kojem otkrivamo kako naša sagovornica uspjeva balansirati brojne profesionalne obaveze sa bogatim ličnim i porodičnim životom.

Kako postižete zdravu ravnotežu između posla i privatnog života?

  • Moj prirodni “punjač” je definitivno dobar i dubok san, kako tokom noćnih sati, kada odspavam najmanje osam sati, tako i uz dobrih sat – dva popodnevnog sna tokom vikenda. Također, tokom godina sam naučila kako napraviti predah. Obično izađem da brzo prošetam parkom sa svojim psom ili da napravim osvježavajući odmor negdje daleko od kuće. Vjerujem da je biti dobar pojedinac, samopouzdan i usklađen, direktno povezano s profesionalnim statusom i vlastitom motivacijom, ali također je važno da prije nego postanete dobar profesionalac, morate biti stabilna ličnost. Dakle, ne postoje izgovori. To što imamo pun kalendar obaveza ne znači da ne možemo naći vrijeme da se brinemo o sebi i fizičkoj kondiciji, hobijima i slično. Naravno sve to zahtijeva vrijeme, ali i disciplinu.

Kada spominjete hobije, imate li neki hobi ili interese? Kako oni doprinose vašem ličnom rastu ili opuštanju?

  • Strastveni sam ljubitelj hrane i pravi obožavalac vina ne samo kao pića, već i kao filozofije. Pronalaženje više, novih perspektiva ili samo podsjećanje na stare, zaboravljene okuse u ova dva područja predstavlja mi veliko olakšanje od svakodnevnih rutina. Često me pitaju koju vrstu vina volite, a moj odgovor je uvijek isti – samo dobro napravljeno vino. Naravno uvijek je najbolje kad namjenski otvorim bocu vina kako bih ga podijelila s prijateljem i to je samo uvod u duboke razgovore koji nas odvode do mnogo čaša vina.

Jasno nam je da ste gurman i ljubitelj lijepoga i dobroga. Primijetili smo da pokazujete i značajan interes za umjetnost, pa i u Bosni i Hercegovini rado doprinosite aktivnostima poput “Čista umjetnost”. Da li to znači da živite kao što radite?

  • Ha ha, dobro pitanje za jednog inžinjera. Činjenica je da u meni živi dobro strukturirani i disciplinovani inžinjer i umjetnik koji vidi priliku u malom detalju ili elementu. Veoma cijenim umjetnost, neke preferiram više, neke manje, ali se uvijek divim umjetnicima koji se mogu izraziti na taj način sa toliko posvećenosti. Fascinantno je vidjeti kako dijele svoju dušu i emocije kako bi nas napunili pozitivnom energijom. Lično, nemam dara za stvaranje bilo čega rukama, ali mislim da to kompenziram svojim divljenjem i priznanjem, a pokušavam i pomoći raznim umjetnicima koliko god to mogu u recimo poteškoćama predstavljanja njihovih projekata. S druge strane „Čista umjetnost“ je tipična aktivnost koja je nastala kao izraz poslovne potrebe da se objasni društveni problem i zapravo dopre do velike publike na način koji vjerujem da dodiruje, jer objašnjava problem na jedan nekonvencionalan način uz pomoć umjetnosti. Umjetnost je također način komunikacije, a ja lično sam vrlo motivisana da vidim razvoj aktivnosti “Čista umjetnost” koja možda jednog dana preraste u državni pokret, zašto ne?

Koliko je važno umrežavanje i uključenost u zajednicu?

  • Ne razmišljam o umrežavanju kao o nekom zadatku kojeg treba završiti. Možda tome doprinosi i moja priroda uvezivanja sa drugima gdje su neki kontakti zanimljiviji, neki manje, ali mi to pomaže u različitim situacijama u mom prirodno vrlo složenom radu. Činjenica je da mnogi ljudi moraju uložiti značajan napor kako bi uspostavili i održali svoj mrežni okvir i njima onda to izgleda teško. Lično ne smatram obavezom prisustvovati svakom javnom forumu, prijemu ili nekoj ceremoniji. Rijetko prisustvujem takvim događajima, osim onda kada mogu doprinijeti cilju foruma, a to je predstaviti Nestlé kao referentnu tačku, podijeliti iskustvo kako bih inspirisala druge.

 Više od 30 godina proveli ste u kompaniji Nestlé. To je izuzetno dug put i značajno iskustvo za vas. Kako gledate na sve te godine provedene na jednom mjestu i koje su prednosti dugog staža rada u jednoj kompaniji poput Nestléa?

  • Neki mudri ljudi kažu da su godine samo broj i da je važan način na kojih ste ih proveli i sadržaj koji ste imali. Prednosti su mnoge, jer imate priliku svjedočiti vlastitom rastu i razvoju, ali i rastu i razvoju kompanije. Bila sam dijete kada sam počela raditi za tadašnju tvornicu čokolade „Sofija“, a izrasla sam u profesionalca. U isto vrijeme svjedočila sam i razvoju kompanije gdje se nekadašnja državna, odnosno komunistička, firma postepeno transformisala u modernu kompaniju, donoseći sve vrijednosti velikog imena Nestlé u naš dio svijeta. Svjedočila sam i razvoju ljudi gdje mnogi od njih nisu govorili ni engleski, a danas su moderni lideri koji vode kompleksne multinacionalne projekte i timove. Tako su stvari poput sigurnosti i kvalitete naših proizvoda postali naš najvažniji prioritet, iako možda zvuče kao fraza, zapravo su postali naš modus operandi i rezultat višegodišnjih ulaganja u poslovnu kulturu. Teško je opisati sve prednosti, ali ako moram reći u jednoj rečenici, onda je to svjedočenje rastu i razvoju.

Završili ste Tehnički univerzitet u Sofiji i stekli diplomu inžinjera. Također ste magistrirali u oblasti marketinga. Kako se snalazite u oblasti komunikacija? Reklo bi se da ste od brojeva došli do riječi.

  • Mnogo godina sam sebi postavljala isto pitanje, ali zapravo mi je obrazovanje u industrijskom inžinjerstvu izuzetno pomoglo u razvoju holističke komunikacije što rezultira najefikasnijim procesima i resursima koji se nalaze iza toga. Znate, dobra komunikacija zahtjeva čvrstu konstrukciju kao i svaka inžinjerska konstrukcija, i u oba slučaja disciplina je ključna za krajnje rezultate. Dakle, sličnosti su veće nego što biste možda pomislili na prvi pogled.

Koji su vaši omiljeni alati za produktivnost ili tehnologije koje vam pomažu da uspješno realizujete svoje ideje?

Nisam tako reći manijak za gadgete, ali realno živimo u doba tehnologije i ona nam pomaže da ostanemo relevantni na tržištu. Opisala bih sebe kao nekoga ko ima tehnološke osnove s fokusiranošću. U prevodu dobar pametni telefon, kvalitetan automobil pogodan za dugi put, dobar laptop i kreditna kartica s visokim limitom 😊.

Putovanja su sastavni dio vašeg posla. No, generalno kako su putovanja uticala na vaš profesionalni pogled ili doprinijela vašoj ulozi u Nestléu?

  • Istina je da putovanja, posebno s mojom porodicom, predstavljaju upoznavanje novih kultura, hrane, načina života i to je nešto što me osvježava i ponovno pokreće. Nakon nekog vremena moram se vratiti kući, s osjećajem nostalgije, jer znam da se vraćam svom užurbanom svakodnevnom životu, ali to vidim kao priliku za život u punom sjaju i iskorištavanje svojih sposobnosti kako bih kapitalizirala svoje ideje. U profesionalnom smislu, putovanja nam daju priliku da se preispitamo i provjerimo da li naša komunikacija rezonira sa publikom kojoj se obraćamo. Jednostavno da provjerimo jesmo li relevantni. Svi znamo da se online susreti ne mogu porediti sa susretima uživo, a putovanja mogu biti instrument da ih ostvarimo, barem za mene.

Postoje li knjige koje su značajno uticale na vaš pristup korporativnoj komunikaciji ili vođenju?

  • Volim čitati biografije svjetskih lidera ili historijskih ličnosti. Više-manje svi ih poznajemo, ali ono što se krije iza njihovog razvojnog puta je nešto što mene zanima. Najviše volim čitati različite autore o jednoj te istoj ličnosti ili vođi u određenom području kako bih vidjela kako su je iz različitih uglova doživljavali. Trenutno je na mom popisu Agata Kristi, jer čini se da je bila zanimljiva čak i u djetinjstvu 😊.

Obavljate zahtjevnu ulogu, kako organizujete vrijeme?

  • Vremenom sam naučila kako da se isključim kada osjetim signale koje mi šalje mozak i onda kažem “Nelly, trebaš predahnuti” i tada se zaustavim na nekoliko minuta, bilo da se radi o spavanju, kratkoj šetnji u blizini i sl. Dio moje discipline je briga o sebi. Tu je pilates sa reformerom dva puta sedmično, masaže dva puta mjesečno i izlet svaka tri do četiri mjeseca. I da vam kažem ovaj raspored funkcioniše.

Koji su vaši profesionalni i lični ciljevi?

  • Uživam u svijetu komunikacija. Tako je raznolik, brzo se mijenja i nadograđuje na mnogo načina, ali kontakt s ljudima me najviše inspiriše. Komunikacija, na kraju krajeva, potresa i potiče promjenu, vadi nas iz statusa quo. Sve je to šarmantno i vrlo me motiviše da želim ostati na planeti komunikacije još neko vrijeme.

Imate priliku raditi s mladim ljudima, za neke je rad u Nestléu njihov prvi posao. Šta im kažete kad počnu raditi? Neki motivacijski citat?

  • Zaista sam radila s mnogo novih profesionalaca početnika i vidjeti kako rastu i razvijaju se jedno je od mojih ličnih zadovoljstava. Ono što bi im željela poručiti je da uvijek imaju uključene antene, mislim na antene znatiželje, pažnje i da posmatraju one koji su iskusniji i koji postižu uspjehe. To će svakom mladom čovjeku pomoći da brže nauči “osnove” i tome doda svoj lični dodir i tako postigne vlastiti uspjeh.

Kakve su vaše želje za Novu godinu 2024?

Svijet očekuje da će biti uzdrman, pa hajde da ga zajedno uzdrmamo i zabavljamo se! 😊

Latest Posts

Raport

spot_img