spot_img

Nedavno objavljeno

Čarolija plakanja: Kako suze pomažu tijelu i umirenju duše!

Plakanje, od prvog plača novorođenčeta, ima nevjerojatne dobrobiti za naše tijelo i um, otkrivaju istraživanja.

Tri vrste suza – refleksne, stalne i emocionalne – imaju različite uloge u očuvanju zdravlja očiju i emocionalnog blagostanja. Refleksne suze čiste oči od dima i prašine, stalne pružaju podmazivanje, dok emocionalne suze nose hormone stresa i toksine.

Pomaže u samosmirenju, plakanje djeluje kao izuzetan mehanizam za samosmirenje, aktivirajući parasimpatički nervni sistem (PNS). PNS pomaže tijelu da se opusti i procesuira hranu. Treba napomenuti da blagotvorni efekti plača nisu trenutni, često je potrebno nekoliko minuta da se osjeti umirujući efekat.

Vraća emocionalnu ravnotežu, plakanje nije rezervisano samo za tužne trenutke. Ponekad su suze od sreće, straha ili stresa. Istraživači s Univerziteta Yale vjeruju da takvo plakanje može pomoći uspostavi emocionalne ravnoteže. Kada doživljavate intenzivnu sreću, strah ili stres, plač može biti način da tijelo ponovno pronađe ravnotežu nakon snažnih emocija.

U konačnom smislu, suze, bilo da su refleksne, stalne ili emocionalne, igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju i emocionalnog blagostanja. Istraživanja ukazuju na to da plakanje, osim što čisti oči i pruža zaštitu od infekcija, ima dublje koristi po našu emocionalnu dobrobit. Aktivacija parasimpatičkog nervnog sistema prilikom plača pomaže tijelu da se smiri i odmori, pružajući nam mehanizam samoumirivanja. Također, emocionalno plakanje, bilo iz radosti, straha ili stresa, može služiti kao način uspostavljanja emocionalne ravnoteže, omogućavajući tijelu da se oporavi od snažnih emocija. Stoga, suze nisu samo fiziološki odgovor na određene podražaje, već i kompleksan jezik tijela koji doprinosi ukupnom zdravlju uma i tijela.

Latest Posts

Raport

spot_img