spot_img

Nedavno objavljeno

Pripazite na grijanje dok spavate

Kako dani postaju sve hladniji, velike su šanse da ste već uključili dodatno grijanje, kao i da ga možda ostavljate uključeno tokom cijele noći, dok spavate.

Svi znamo da temperatura opada noću, ali grijanje vašeg doma dok spavate može imati neke neželjene efekte na vaše opšte zdravlje:

1. Može vam poremetiti san

Spavanje sa povećanom toplotom ponekad može da vas ostavi previše toplim da biste se udaljili, ili vas može probuditi usred noći.

“Ako je prostorija prevruća, naše tijelo mora dodatno da radi kako bi regulisalo tjelesnu temperaturu tokom noći. Ovo može povećati budnost i smanjiti naše vrijeme u dubokom snu, koji je najvažniji za oporavak, a koji nam omogućava da se osećamo odmorno i energično sljedećeg dana”, rekla je konsultant za spavanje Merien Tejlor za Skaj njuz.

Prema “Sleep Foundation”, idealna temperatura za vašu sobu je oko 15,6 do 20 stepeni, za dobar noćni san.

2. To vas čini sklonijim prehladama

Povećanje toplote tokom noći može izvući vlagu iz vaših nozdrva, prema VebMD-u, čineći vas ranjivijim na prehlade, grip i sinusne infekcije.

Zagrijavanje prostorije takođe može da podigne oblake prašine, polena i drugih alergena koji mogu da zapale vaše sinuse.

U međuvremenu, istraživanje Medicinskog univerziteta u Varšavi pokazalo je da su “određene metode zagrijavanja u zatvorenom prostoru važni faktori rizika za pojavu alergijskog rinitisa i astme”.

3. Može da isuši vašu kožu

Ostavljanje uključenog grijanja takođe može isušiti vašu kožu.

Vaša suva koža izazvana zagrijavanjem, može značiti da ste ranjiviji na pojavu stanja kao što su psorijaza i ekcem.

Dr Adam Fridman, rekao je za Glamour:

“Grijanje dodaje dodatni nivo stresa za negu suve kože, što je posebno problematično kada imate već postojeće kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem. Znaci upozorenja da je vaša koža možda previše suva su ako je gruba na dodir i počinje da se ljušti.”

Dermatolog dr Hiba Injibar je dodao:

“Isključivanje grijanja tokom noći je odličan način da ublažite suvoću kože (naročito ako imate bilo kakva stanja kože kao što su ekcem ili druga upalna oboljenja), kao i ušteda novca. Umjesto da grijanje bude uključeno cijelu noć, preporučuje se upotreba boce sa toplom vodom ili električnog ćebeta, kako bi vam bilo prijatno dok spavate.

Latest Posts

Raport

spot_img