spot_img

Nedavno objavljeno

Kulinarske destinacije Izmira i Bodruma uvrštene u MICHELINov vodič za 2024.

Istanbul, Izmir, Bodrum

– Preporučeno 111 restorana, uključujući 15 u Izmiru i 19 u Bodrumu
– 2 restorana u Bodrumu i 3 restorana u Izmiru nagrađeni jednom MICHELIN zvjezdicom; 2 nova objekta nagrađena u Istanbulu
– 4 nova restorana dobijaju MICHELIN Green Star
– dodijeljena nova MICHELIN nagrada – MICHELIN Sommelier nagrada

Gastronomski vodič MICHELIN predstavio je novi izbor restorana koji će se pojaviti u njegovom vodiču za Istanbul, Izmir i Bodrum. Michelinovi inspektori preporučili su ukupno 111 objekata, uključujući – po prvi put – 15 u Izmiru i 19 u Bodrumu. Od toga, tri restorana u Izmiru i dva u Bodrumu nagrađena su po jednom MICHELIN zvjezdicom, dok je njih osam (dva u Bodrumu i šest u Izmiru) dobilo Bib Gourmand, posebno MICHELIN priznanje za restorena gdje se nudi “izuzetno dobra hrana po umjerenim cijenama”. U Istanbulu se 25 restorana pridružilo ovoj selekciji, uključujući dva restorana koji su nagrađeni jednom MICHELIN zvjezdicom i osam koji su dobili Bib Gourmand. Time je ukupan broj preporučenih restorana u Istanbulu dostigao 77.

„I ove godine su Michelin inspektori bili impresionirani kulinarskom scenom u Istanbulu“, izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča MICHELIN. Navodeći da je Istanbul kosmopolitski grad kompleksnog karaktera i nudi izuzetno bogatu gastronomsku panoramu, od klasičnih turskih taverni do modernih, internacionalnih restorana. Druga selekcija, koja ističe 24 nova restorana, uključujući dva nova sa po jednom Michelinovom zvjezdicom, širom grada što također pokazuje porast gastronomskih standarda koje pokreće generacija odvažnih kuhara ponosnih na svoju tradiciju.“

„Naši timovi su posebno cijenili razlike između Izmira i Bodruma, dva grada čiji je ulazak u porodicu vodiča MICHELIN vrijedan pažnje. Lokalni korijeni, lojalnost terroir-u i jake veze s lokalnim proizvođačima zajedničke su karakteristike mnogih preporučenih restorana u Izmiru i okolici. Ta posvećenost je dokazana dodijeljivanjem MICHELIN Green Star zvjezdica za najmanje tri restorana u ovom području. Bodrum, sa svoje strane, nudi zanimljivu gastronomsku komplementarnost: na obali cvjetaju luksuzna i internacionalna mjesta, dok se u centru grada nalaze mali, nezavisni restorani koji su posebno slikoviti i pristupačni“, zaključuje Gwendal Poullennec.

MICHELIN zvjezdica za sedam restorana

Po prvi put ikada, tri restorana u Izmiru su dobila po jednu MICHELIN zvjezdicu.

Restoran „OD Urla“ koju vodi šef kuhinje Osman Sezener ističe se autentičnim kulinarskim pristupom. Na porodičnom imanju okruženom vinogradima i maslinicima, kuhar i njegov tim koriste najbolje domaće sastojke. Polovina se uzgaja na licu mjesta, dok se ostatak nabavlja od proizvođača i zanatlija u lokalnoj blizini. Posluživanje jela na tanjiru su jednostavna, prirodna, a u nekim slučajevima i rustikalna, ali svako jelo je uvijek savršeno izvedeno, a oni koji se peku na otvorenoj vatri restorana zaslužuju počasno priznanje.

U „Teruar Urla“ restoranu, šef kuhinje Osman Serdaroğlu i njegov tim osmislili su kuhinju inspirisanu Mediteranom s italijanskim nijansama, naglašavajući lokalne proizvode. Od jagnjeće saltimbocce do prženih tikvica sa svježim kozjim sirom i sušenim jogurtom, jela su minimalistička, ali bogatog okusa. Vinska karta je također impresivna, u čast različitih tettoara terroir-ima Turske.

Ozan i Seray Kumbasar stvorili su jedinstvenu destinaciju u „Vino Localeu“. Ovaj entuzijastični par posvećen je otkrivanju izvrsnosti svog kraja stranim gostima. Šef kuhinje Ozan Kumbasar koristi samo najkvalitetnije proizvode koji su isključivo domaćeg porijekla. Jelovnik, koji prati godišnja doba, ažurira se svakih šest sedmica. U prostoru za ručavanje, Seray Kumbasar vodi gurmane kroz izuzetan izbor regionalnih vina.

Dva restorana u Bodrumu su nagrađena po jednom MICHELIN zvjezdicom.

Kitchen, restoran koju vodi šef Osman Sezener, nudi modernu tursku kuhinju sa internacionalnim akcentima. Regionalni i svježi proizvodi zauzimaju centralno mjesto u jednostavnim, izdašnim jelima kao što je hobotnica pečena na žaru na vrućem drvenom uglju i obogaćena zelenim umakom (salsa verde) napravljenim od vrtnog bilja.

Nakon šetnje veličanstvenim obalnim putevima, ljubitelji moderne egejske kuhinje oduševit će se u „Maçakızı-ju“, smještenom u istoimenom hotelu koji preporučuje Michelinov vodič. Šef kuhinje Aret Sahakyan nudi kreativna jela koja se poigravaju s lokalnom tradicijom. Vinska karta je također prvoklasna, od turskih i evropskih sorti iz impresivnog podruma za šampanjce.

Dva restorana u Istanbulu su nedavno dobila jednu MICHELIN zvjezdicu.

U „Arkestra-i“, šef kuhinje Cenk Debensason, porijeklom iz Istanbula sa međunarodnim iskustvom, demonstrira stepen svoje stručnosti i kulinarskih sposobnosti. Njegova kuhinja je spoj različitih okusa – od sašimija sa mariniranom tunom i sladoledom od riže za suši te vinaigrettom od đumbira pa sve do kuhanih pačjih prsa sa sosom od apicijusa. U „Sankai by Nagaya“, šef kuhinje Yoshizumi Nagaya nudi dva vrhunska omakase obroka. Prvi sadrži suši kojeg od domaće ribe priprema glavni suši kuhar Hiroko Shibata. Drugi slavi kaiseki kuhinju obogaćenu ponekim evropskim dodacima kao što su teleći obrazi kuhani na niskoj temperaturi 48 sati i posluženi sa grahom, ponzu majonezom i sirćetom u prahu.

Ova dva nova dodatka MICHELIN Star doveli su broj restorana s jednom zvjezdicom u Istanbulu na ukupno šest, a Araka, Nicole, Mikla i Neolokal su i ove godine potvrdili svoje priznanje. Na vrhu lokalne kulinarske scene, Turk Fatih Tutak ima dvije MICHELINove zvjezdice zbog svoje “izuzetne kuhinje, vrijedne obilaska”.

MICHELIN Green Stars, ekološki odgovorni restorani

Izbor MICHELIN Guide 2024. također uključuje četiri nova objekta MICHELIN Green Star od čega tri u Izmiru i jedan u Istanbulu. MICHELIN Green Star slavi restorane koji imaju eko-odgovornost, a ujedno su pouzdan pokazatelj autentičnih i inspirativnih kuhinja. Nagrađeni su „OD Urla“, „Vino Locale“ i „Hiç Lokanta“ u Izmiru, dok je „Circle by Vertical“ u Istanbulu također novopriznat. Budući da „Neolokal“ zadržava i svoj MICHELIN Green Star, time je ukupan broj ekološki posvećenih restorana u izboru za 2024. porastao na pet.

16 novih Bib Gourmand restorana

U izboru MICHELIN Guide, ocjena Bib Gourmand nedavno je dodijeljena za 16 restorana: dva u Bodrumu, šest u Izmiru i osam u Istanbulu (od kojih je jedan promotivni).

U Bodrumu su MICHELIN inspektori posebno ocijenili živahnost i raskošnost meze koja se nudi u taverni „İki Sandal“. Također su uživali u mesu sa roštilja koje se služi u „Otantik Ocakbaşı“. Izmir je nadaleko poznat po tradicionalnoj turskoj kuhinji. Mezze, dinstano meso, supe od povrća i sočna baklava takmiče u okusima kod „Adil Müftüoğlu“, „Ayşa Boşnak Börekçisi“, „Beğendik Abi“ i „Tavacı Recep Usta“. U starom gradu, „Hiç Lokanta“ – koji je također nagrađen MICHELIN Green Star za svoje održive inicijative – nudi moderniju i biljnu kuhinju. „LA Mahzen“, koji se nalazi u vinogradu Lucien Arkas, slavi najbolja domaća vina i nudi ukusnu, vrhunsku mediteransku kuhinju.

U Istanbulu, 8 novih Bib Gourmand restorana nude eklektičniju kulinarsku panoramu, od italijanskih okusa Aida – vino e cucina i Fauna, do japanskih delicija Inari Omakase Kuruçeşme ili mediteranskih okusa The Red Baloon-a. Uključena je i turska kuhinja, moderna i tradicionalna, uz objekte „Circle by Vertical“, „Efendy“, „Tavacı Recep Usta Bostancı“ i „Foxy Nişantaşı“.

Pored pomenutih, svih 10 istanbulskih restorana koji su prethodno preporučeni sa Bib Gourmandom u izdanju MICHELIN vodiča za 2023. zadržali su svoja priznanja. Stoga ukupno 18 Bib Gourmand restorana sijaju novim kulinarskim nagradama u najvećem gradu Turske.

U izbor dodato 36 novih restorana

Pored restorana koji su nagrađeni s jednom ili više MICHELIN zvjezdica ili Bib Gourmandom, inspektori su preporučili i 36 restorana koji se ističu po kvaliteti svoje kuhinje. Njih šest se nalazi u Izmiru, 15 u Bodrumu i 15 u Istanbulu. Među njima su restorani koji nude od anadolskih specijaliteta u „Lokanta Göktürk“ u istanbulskoj četvrti Eyüpsultan do brojnih mezzea u „Bağarası-u“ u Bodrumu do izvrsnog mesa u „Kasap Fuat-u“ u Izmiru. Ljubitelji azijske kuhinje, japanske specijalitete mogu naći u „Akira Back İstanbul“ ili „Zuma Bodrum“, ili kantonske okuse u „Hakkasan İstanbul“; dok oni koji preferiraju italijansku kuhinju mogu posjetiti „Isola Manzara“ (Bodrum) ili „Ristorante Pizzeria Venedik“ (Izmir). „Eleos Yeşilköy“ (Istanbul), „SOTA ALAÇATI“ (Izmir) i „Sait“ (Bodrum) svi nude izvanrednu ribu i plodove mora. Dodavši 15 novih restorana u Istanbulu uz 37 koji su preporučeni ove godine, turska metropola sada ima 52 istaknuta i hvaljena ugostiteljska objekta.

3 MICHELIN specijalne nagrade

Kako bi proslavili umjetnost „lijepe strane života“ odnosno „savoir-faire“ i istakli različite restoranske profesije, MICHELIN inspektori su odlučili odati počast trojici talentovanih profesionalaca koji doprinose stvaranju nezaboravnih gastronomskih iskustava. Prvi put je uz Michelin vodiča Istanbula,Izmira i Bodruma uz „Green Star“ i One MICHELIN Star priznanje, nagrada MICHELIN Sommelier dodijeljena je Seray Kumbasar iz restorana „Vino Locale“ u Izmiru .“ Nagrada MICHELIN Service Award, koji je sponzorisan Mastercardom, dodijeljena je Ismailu Kahveciu i uslužnom timu restorana „Tuğra“ u Istanbulu za njihov izuzetan osjećaj gostoprimstva. Zaključno, MICHELIN-ova nagrada za mladog kuhara – kao priznanje mladom talentu koji obećava – ide Ulaşu Durmazu iz Bib Gourmand restorana „The Red Balloon“ u Istanbulu.

MICHELIN vodič Istanbul, Izmir, Bodrum nudi:

  • 111 preporučenih restorana (77 u Istanbulu, 15 u Izmiru, 19 u Bodrumu) uključujući:
    • 1 restoran sa dvije MICHELIN zvjezdice (Istanbul)
    • 11 restorana sa jednom MICHELIN zvjezdicom (6 u Istanbulu, 3 u Izmiru, 2 u Bodrumu)
    • 26 Bib Gourmand restorana (18 u Istanbulu, 6 u Izmiru, 2 u Bodrumu)
    • 73 odabrana restorana (52 u Istanbulu, 6 u Izmiru i 15 u Bodrumu)
    • 5 MICHELIN Green Star restorana (2 u Istanbulu, 3 u Izmiru)

Kompletan izbor MICHELIN vodiča za Istanbul, Izmir, Bodrum dostupan je besplatno na web stranici i u aplikaciji MICHELIN Guide. Izbor restorana upotpunjuje izbor hotela MICHELIN Guide, koji ističe najjedinstvenija i najuzbudljivija mjesta za boravak u Turskoj i širom svijeta. Svaki hotel u Vodiču odabran je zbog svog izvanrednog stila, usluge i karaktera, s opcijama za sve budžete, a svaki hotel se može rezervisati direktno putem web stranice i aplikacije MICHELIN Guide. MICHELIN Vodič je mjerilo u gastronomiji, a postavlja i novi standard za hotele. Posjetite web stranicu MICHELIN Guide ili preuzmite besplatnu aplikaciju za iOS i Android kako biste otkrili najbolje restorane ili rezervisali nezaboravan hotel.

https://guide.michelin.com/en/tr/restaurants

Latest Posts

Raport

spot_img