spot_img

Nedavno objavljeno

Samsung Neo QLED i QLED TV uređaji stekli certifikat „Briga o slabovidima“ organizacije TÜV Rheinland

Modeli Neo QLED i QLED za 2023. godinu nude još inkluzivniji doživljaj gledanja za korisnike sa ambliopijom

Samsung Electronics Co., Ltd. danas je objavio da su modeli[1] iz njegove Neo QLED i QLED linije za 2023. godinu stekli certifikat „briga o slabovidima“ organizacije TÜV Rheinland. Ovaj certifikat se dodjeljuje proizvodima koji poštuju standarde definisane tako da pomognu gledaocima sa ambliopijom, jednom vrstom slabovidosti, tako što poboljšavaju predstavljanje slike i unapređuju detekciju vida.

„Tehnološke inovacije dobijaju svoje pravo značenje kada su dostupne svima, tako da nam je izuzetno drago što smo dobili ovaj certifikat, koji predstavlja potvrdu našeg rada na razvoju funkcija koje gledanje čine dostupnijim“, izjavio je Seok Woo Yong, izvršni potpredsjednik i zamjenik direktora sektora proizvoda sa ekranima u kompaniji Samsung Electronics. „U skladu sa Samsung vizijom „Ekrani svuda, ekrani za sve“, nastavit ćemo da nudimo vrhunske ekrane koji vode računa o potrebama svakog gledaoca.“

Kako bi unaprijedio doživljaj gledanja za korisnike sa različitim vrstama slabovidosti, Samsung je razvio Relumino režim rada, koji poboljšava određene dijelove videosadržaja – kao što su isticanje okvira i bolji kontrast i oštrina – za lakše raspoznavanje sadržaja i praćenje akcije. Ambliopija, poznata i kao lijeno oko, pogađa oko tri posto djece i jedan je od češćih problema sa slabovidošću u djetinjstvu. U većini slučajeva ambliopije, mozak djeteta zanemaruje signale koji dolaze iz jednog oka, što znači da razvija puteve samo ka drugom oku.

TÜV Rheinland, jedno od vodećih međunarodnih tijela za certifikaciju, dodjeljuje certifikat „Briga o slabovidima“ na osnovu procjene kako tehnologija utiče na korisničko iskustvo osoba sa ambliopijom. Sprovodi različite testove koji porede kako se normalan režim prikaza i Relumino režim razlikuju po jasnoći, oštrini i ukupnoj udobnosti gledanja.

Pored ovog najnovijeg certifikata, Samsung ekrani već imaju certifikate „Ekran za biološki ritam“ i „Briga o očima“ udruženja Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE), kao i potvrdu „Ekran bez odsjaja“ koju dodjeljuje Underwriters Laboratories (UL) za svoje tehnologije koje nude sigurniji i udobniji doživljaj gledanja. Također je stekao certifikate „Odobrio Pantone“ i „Odobreno po katalogu nijansi tena“ instituta Pantone, koji potvrđuju da Samsung ekrani ispunjavaju standarde preciznosti boja ove organizacije. Sve duža lista priznanja ističe kako inovacije mogu pozitivno da utiču na korisničko iskustvo sa tehnologijom i potvrđuje globalnu lidersku poziciju kompanije Samsung u segmentu TV uređaja u proteklih 17 godina.

Za više informacija o Samsung liniji TV uređaja za 2023. godinu posjetite www.samsung.com.

[1] Serije Neo QLED 8K (QN900, QN800), Neo QLED 4K (QN80 i noviji) i QLED (Q80 i noviji). Obuhvaćeni modeli zavise od regiona.

 

Latest Posts

Raport

spot_img