spot_img

Nedavno objavljeno

Svjetski dan hrane 16.10.2023.

Gdje bismo bili bez hrane? Sigurno ne bismo bili u čuvenim lancima brze ishrane, trgovinama ili restoranima. Zapravo, ne bismo bili nigdje dugo, jer nam je hrana potrebna za život. Hrana se smatra osnovnim ljudskim pravom, a ipak jedna od devet osoba širom svijeta pati od hronične gladi. Još davne 1945. godine, Ujedinjeni narodi su prepoznali da hrana nije privilegija, već pravo, te su zato 1979. godine stvorili Svjetski dan hrane, koji se svake godine obilježava 16. oktobra. To je dan posvećen podizanju svijesti o problemu gladi. Dakle, danas se pridružite u borbi protiv gladi i iskorijenjenju ovog problema. Povodom Svjetskog dana hrane savjetujemo:

1. Podržite male farme

Dvadeset i sedam posto farmi u svijetu su porodične farme. Obično se bave održivom poljoprivredom sa biljkama autohtonim za to područje, rotiraju usjeve i ograničavaju upotrebu pesticida. Nažalost, mnogi porodični farmeri nisu u mogućnosti proizvesti raznovrsne usjeve potrebne za vlastitu ishranu i bez podrške mogu i sami patiti od pothranjenosti. Na Svjetski dan hrane kupujte lokalno i podržite porodične farme.

2. Sakupite novac da zaustavite glad

Mnoge kampanje prikupljanja hrane obično se organizuju na Svjetski dan hrane. Ako ne znate za lokalnu vožnju hrane, organizujte je sami i donirajte hranu lokalnoj vožnji hrane. Globalno, postoje šetnje protiv gladi, večere povodom Svjetskog dana hrane ili kampanje za pakovanje hrane. Uključite se i pomozimo zajedno da se okonča glad u svijetu!

Svjetski dan hrane nas podsjeća na važnost hrane i potrebu da se prepoznaju i riješavaju problemi gladi diljem svijeta. Obilježavajući ovaj dan, možemo doprinijeti borbi protiv gladi podržavajući lokalne banke hrane, podržavajući održivu poljoprivredu na obiteljskim farmama i sudjelovanjem u akcijama prikupljanja hrane. Kroz zajedničke napore, možemo postići svijet u kojem svi imaju pristup zdravoj hrani i okončati globalnu glad.

Latest Posts

Raport

spot_img