spot_img

Nedavno objavljeno

Ponašanje ljubimca koje ne biste trebali ignorisati

Kada su pas ili mačka sretni, to je lako prepoznati. Mahanje repom kod pasa ili predenje kod mačaka očiti su znakovi zadovoljstva. Zanimljivo istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da psi mašu repom udesno kad su sretni, a ulijevo kad su nervozni. Ne postoji znanstveni razlog zašto je tome tako. Postoje i oni trenuci kada ljubimci trebaju pomoć, a često je traže na neobične načine koji se mogu protumačiti kao neposlušnost, a to nisu. Kako je razumijevanje mahanja repom ili predenje rašireno, tako bi trebalo biti prisutno razumijevanje i ne baš tako sretnih trenutaka kako bi ljubimci ostali zdravi i sretni.

Uništavanje imovine možda nije hir

U svojoj razigranosti, psi često znaju uništavati imovinu i namještaj zubima, a internet je pun videozapisa u kojima vlasnici nestašnim ljubimcima drže lekciju o lošem ponašanju. Ipak, ako pas ovaj obrazac ponašanja ponavlja često, možda nije samo hir. Naime, učestalo uništavanje imovine zagrizom u pasa može signalizirati nemir uslijed različitih smetnji.

Ako se ovo ponašanje ponavlja, možda je vrijeme da ga se prepozna kao simptom, a ne neposluh. U tom slučaju, dobro je odvesti psa veterinaru. Psi se u želji za vlasnikovom pažnjom često znaju izokrenuti na leđa tako da im se miluje trbuh, ali upravo ova radnja može biti poziv u pomoć ako se često ponavlja. Ovo je možda i najskriveniji poziv u pomoć, budući da vlasnici taj potez često povezuju s umiljatim ponašanjem svog najboljeg prijatelja, a to ponekad i nije slučaj.

Kada je riječ o mačkama, puno su suptilnije životinje po pitanju pomoći od pasa. Mačka koja prati svog vlasnika može biti sladak prizor, ali zapravo često može biti signal za pomoć. Kada su uznemirene, mačke vole imati na vidiku osobu kojoj vjeruju. Učestala potreba za praćenjem zapravo pokazuje da je mačka zbog nečega uznemirena i da bi možda bilo dobro odvesti je k veterinaru. Za vrijeme igre mačke mogu stavljati šapu na lice vlasnika, ali ovaj potez dakako može biti izravni poziv u pomoć, odnosno jasna poruka da nešto nije u redu. Možda i najočitiji signal za pomoć su nagli pokreti i histerično kretanje mačke.

I psiha je važna

Kao i čovjek, tako i mačka ili pas mogu pokazivati simptome nervoze ili nekog neurološkog poremećaja. Ovakvi simptomi ne bi se smjeli ignorirati ni u kom slučaju. Jedan od čestih pokazatelja ovakvog slučaja podjednako i u pasa i mačaka je pritisak glave o zid. Ako ljubimac stane uza zid i vrši presing glavom o tvrdu površinu, nije riječ o igri ili šašavosti, već ozbiljnom simptomu neurološkog stanja.

U ovom slučaju, nužno je simptom prepoznati i žurno reagovati. Kako su mačke suptilnije životinje, one će se različito od pasa potpuno povući od prisustva ljudi i okoline u svoj mir. Ovo naizgled nije pokazatelj bolesti, već normalno ponašanje pojedinih mačaka, no ako se ono ne mijenja, nešto bi trebalo poduzeti.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img