spot_img

Simpsoni, Tanya Golesic i Vuk s Wall Streeta oduševili publiku Weekenda.16

Publiku je oduševio originalni Vuk s Wall Streeta, Jordan Belfort, koji se javio videolinkom iz Miamija i odgovarao na pitanja može li se prodaja naučiti i kako prihvatiti neizbježne greške u biznisu. “Sav uspjeh počinje onim što imate u svojoj glavi. Bitno je kako upravljate svojim emocionalnim stanjem i kako se motivišete da budete najbolja verzija sebe”, poručio je Belfort. Sasvim drugi pogled na svijet omogućilo je jedinstveno predavanje ratnog fotografa – Jana Grarupa, čiji rad obuhvata decenije iskustva u fotografisanju ratnih okruženja i prirodnih katastrofa. Grarup smatra da je fotonovinarstvo jedno od najmoćnijih alata za prenošenje dramatičnih priča svijetu, kao i da kvalitetno ratno novinarstvo ne bi trebalo davati odgovore već poticati ljude da postavljaju pitanja. Uvid u svoj poslovni put dala nam je i kraljica u svijetu luksuzne mode – Tanya Golesic, koja je u razgovoru s Jelenom Veljačom na panelu Rules of the luxury market objasnila na koje je sve prepreke nailazila na poslovnom putu i kako se gradi luksuzan modni brand u svijetu koji se brzo mijenja. “Ako ne voliš promjene, modna industrija nije za tebe!”, zaključila je Golesic. Inspirativno predavanje Aljoše Bagole, bivšeg kreativnog direktora i priznatog stručnjaka za lični razvoj podsjetilo je publiku da nas današnja tehnologija često stavlja u situaciju da moramo biti uvijek dostupni na svojim mobilnim uređajima, a poruke i pozivi često započinju izvinjenjima jer nismo bili dostupni odmah što je ostavilo publiku sa pitanjem – moramo li biti toliko zavisni od mobilnih telefona?

Weekend je nastavio niz dobrog raspoloženja i donio nove aktuelne teme. Subota je počela FINTECH temom na panelu FINTECH – future of banking na kojem su Maximilian Tayenthal, potpredsjednik uprave i operativni direktor N26 AG, Hrvoje Ćosić, CEO Aircasha i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke pod moderatorskom palicom dekana ZŠEM-a Mate Njavre otkrili šta misle o daljem razvoju digitalnog novca, ali i otkrili neke zanimljive podatke. “Budućnost bankarstva je definitivno digitalna, transformacija je tekla iz offline u online, a potom se slila u područje pametnih telefona. Vidjećemo šta budućnost nosi.” rekao je Tayenthal. Dekan ZŠEM-a će razgovarati i s Kishoreom Mahbubanijem, bivšim predsjednikom Savjeta bezbjednosti UN-a i stručnjakom za međunarodne odnose, pa će na panelu Je li (se) Zapad izgubio, otvoriti dijalog o ključnim pitanjima savremenog društva pod uticajem izazova kao što su rat u Ukrajini, klimatske promjene i tehnološki napredak.

Tema su bili i nadolazeći izbori za Evropski parlament, pa se glavni direktor službe za komunikacije i portparol Evropskog parlamenta, Jaume Duch Guillot, panelom Nemoj scrollati, zaokruži uz moderatora Hrvoja Krešića, reportera Nove TV, pobrinuo da publika dobije sliku o vanredno izazovnom geopolitičkom kontekstu u kojem će se ona voditi iduće godine, ali i da mladi glasači shvate koliko su njihovi glasovi i izlaznost na izbore važni.

U subotu je održano i nekoliko panela medijske tematike, a jedan od njih je onaj pod nazivom Nešto staro, nešto novo, na kojem su stručnjaci TV industrije raspravljati o iskustvu prelaska televizije na društvene mreže, dok se panel Kontroverzni preduzetnik dotakao načina na koji mediji oblikuju percepciju o preduzetnicima. Aleksandar Stanković predstavio je knjigu „Depra“ i progovorio o stavu prema bolesti s kojom živi više od 10 godina.

Panel Open about AI udružio je najbolje domaće stručnjake područja vještačke inteligencije, a Boris Jokić, direktor Instituta za društvena istraživanja, predavanjem „Bit će skoro propast svijeta“ odgovorio je na pitanje mogu li odrastanje, mladost i obrazovanje preživjeti vještačku inteligenciju i TikTok?

Više detalja, kao i cijeli program Weekenda možete pronaći ovdje, a sve novosti možete pratiti putem službenih FacebookInstagram i Linkedin profila Festivala.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,862LikesLikes
4,944SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno