spot_img

Nedavno objavljeno

SABINE KERNTHALLER: Važno je javni prostor učiniti vrijednim življenja

Od 15. septembra u Sarajevu, otvaranjem izložbe posvećene arhitekturi i održivom razvoju “100 ideja za Zapadni Balkan”, počinje projekat Imagine Arts & Ideas kojim će se uz niz izložbi, radionica, predavanja, projekcija i drugih sadržaja obilježiti 50 godina kulture Austrije u inostranstvu, zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu i regionalnoj inicijativi Ministarstva vanjskih poslova Austrije. Povodom ovog projekta, prekograničnoj austrijskoj kulturnoj viziji, budućnosti zasnovanoj na održivim konceptima stvaranja i promjenama koje doprinose stvaranju pravednijeg društva, za Graciju govori Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo

Napisala Kristina Ljevak
Snimci Vanja Čerimagić

“Kako bi se promovirala živa i inovativna umjetnička i kulturna scena, važan faktor je otvaranje u svim smjerovima. Upravo susreti i razmjena s drugima je ono što doprinosi tome da društvo ima mogućnost razvoja te da se jačaju stvari koje nas spajaju. Stoga je austrijska vanjska kulturna politika također sastavni dio austrijske vanjske politike, budući da se postojeći odnosi mogu proširiti i osnažiti otvaranjem novih vrata za dijalog. Dinamična i otvorena kulturna politika potiče promišljanje o vlastitoj samopercepciji”, kaže Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, povodom obilježavanja 50 godina kulture Austrije u inostranstvu, unutar čega će se dogoditi projekat Imagine Arts & Ideas, kao prožimanje arhitekture, dizajna i održivog razvoja s ciljem kreiranja platforme za pravednije društvo. U društvu općenito, a posebno onom kojem težimo, s manjim socijalnim razlikama, danas je besmislemo insistirati na “čistim” identitetima, jer oni i ne postoje.
“Propitivanje često historijski formirane slike o sebi samima i razvijanje vizije budućnosti daju doprinos tome da se identitet ne definira kao kruta konstanta, već da se dopuste drugi utjecaji i da se svaka kreativna promjena smatra dobrodošlom. Kulturno bogatstvo Austrije može zahvaliti i vremenu kada je raznolikost jezika i nacionalnosti bila normalnost, sjetite se samo Beča s početka 20. stoljeća, koji je bio iznimno složen i pun napetosti te je proizvodio intelektualna i umjetnička remek-djela. Društvena heterogenost je globalna norma i prepoznavanje njene neizmjerne kreativne moći znači i pokazivanje političke odgovornosti i suočavanje s društvenim izazovima. Pametnom politikom raznolikosti, umrežavanjima na individualnoj razini može biti od pomoći da se prihvati ne samo ovaj enormni potencijal ‘biti drugačiji’, već da se on i cijeni”, objašnjava Sabine Kernthaller.

Položaj žena

Veliki dio umjetničkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, koje podržava Austrijski kulturni forum Sarajevo, tiče se različitih tema vezanih za položaj obespravljenih, nerijetko žena. U najkraćem, riječ je o angažovanoj umjetnosti, kakav je i koncept Imagine. Može li umjetnost danas sebi dozvoliti “luksuz” da ne bude angažovana, dio je filozofskih pitanja koji se stalno nameću, smatra Sabine Kernthaller, dodajući da i umjetnost koja je dovoljna sama po sebi, ili ona koja pred sobom ima neki zadatak, ima svoje mjesto i opravdanje.
“Umjetnost se može dopasti i zadovoljiti isključivo svojim formalnim dizajnom i estetikom. Ali čak i tada, svaka umjetnička forma izraz je trenutne stvarnosti i nosi neki stav u sebi. Predanost umjetnosti uvijek je povezana s političkim, a kao što svi znamo, politika je sve. Upravo to je ono što smatram tako lijepim u našoj zadaći kao kulturnog foruma: da se možemo povezati s lokalnim kontekstom, naglasiti vlastita (austrijska) iskustva i izazove, i omogućiti nove perspektive. I posebno umjetnički zabilježiti društveno relevantne teme, koje su nekima neugodne ili nepotrebne, a koje doprinose tome da se teže ‘okreće glava na drugu stranu’, i onda samim ‘gledanjem na problem’ moguće je napraviti prvi korak ka promjeni”, govori naša sagovornica.
Ključni sadržaji projekta Imagine posvećeni su arhitekturi, za koju često kažu da je način komunikacije vlasti sa njenim narodom. Ova današnja nerijetko nam svjedoči o izostanku odgovornosti prema onome kakav ćemo svijet ostaviti narednim generacijama.
Stoga će nam Imagine ponuditi arhitektonske i urbanističke koncepte nove generacije arhitekata_ica zasnovane na principima obnovljivih izvora i življenja koje nije isključivo stanovanje.


“Naravno, ne može se poreći da se pametno urbano planiranje i arhitektura nalaze u rukama državnih službenika. Ali historijski okvirni uvjeti načina na koji su gradovi nastali nisu svuda isti, tako da nije moguće razviti jedan glavni plan za neki grad ili neku državu. Lično ne vjerujem u nazadovanje ovoga svijeta i čovječanstva općenito, ali sam uvjerena da je svijest o potrebnim obnovama sve veća i da će mlađe i buduće generacije tražiti i oblikovati bolji svijet daleko od kapitalističkih parametara. Ali da, ovdje je bitno poduzeti konkretne mjere koje će omogućiti da se javni prostor učini vrijednim življenja i da se konkretno suzbije opterećenje tla gradnjom. Ovo je zadatak za politiku, ali i za nauku, koji nikada nema kraja”, kaže Sabine, dodajući da se bavljenje vrlo aktuelnim pitanjima o budućnosti ne treba smatrati otporom, niti bi to trebalo značiti da je isključiva zadaća umjetnosti postavljati ta pitanja.
“Uključivanje kreativnih resursa u privredne procese odavno je normalno – dvije izložbe o arhitekturi i industrijskom dizajnu dobar su primjer za to. Možda se ove aktivnosti mogu zamisliti kao domine koje ostavljaju trag. Čak i ako ih samo nekolicina prihvati, to još uvijek može biti poticaj za jačanje saradnje među akterima.”

Građanski otpor

Jedan od događaja unutar Imagine programa uključivat će i filmsku dokumentarnu projekciju u Vlasenici, kao vid podrške tamošnjem stanovništvu koje je trenutno posvećeno protestima povodom izgradnje fabrike za preradu plastike. Mnoge važne pobjede posljednjih godina u Bosni i Hercegovini dogodile su se zahvaljujući otporu lokalnog stanovništva u različitim dijelovima BiH koje je nastojalo sačuvati prirodna dobra, poput nevjerovatnih žena Kruščice. Postojeće borbe za očuvanje prirode u BiH mogu biti i mobilizirajući faktor u nekim drugim borbama. “Za vitalno društvo potrebno je jako civilno društvo, a ono tradicionalno najviše raste kada se pojave akutne krize. Zbog sveobuhvatnih mogućnosti digitalnog umrežavanja i informiranja, čvrsto vjerujem da se ovaj građanski otpor – posebice među mladom populacijom – može proširiti i na druga područja u kojima postoji potreba za djelovanjem”, smatra Sabine Kernthaller, koja navodi i kako je zbog početka regionalnog putovanja projekta Imagine upravo u Sarajevu radost velika, što upućuje i na veliki značaj Bosne i Hercegovine i regiona za Austriju.
“Naša iskustva kao ambasade i kulturnog foruma, kao i brojni susreti s domaćim akterima i akterkama, doveli su do toga da odaberemo Sarajevo. Zašto? Jer glavni izazovi u nadolazećim godinama, o kojima moramo razmišljati i raspravljati globalno, moraju se rješavati zajedno. Zato se i suočavanje s glavnim pitanjima budućnosti može promatrati i kao most između Austrije i regiona”, zaključuje naša sagovornica, vjerujući da pogled u budućnost može potaknuti inovativni duh ovdašnjih ljudi i da će na taj način veliki kreativni potencijal koji je posebno prisutan u Sarajevu pronaći nove mogućnosti oblikovanja.

Gracija 437, septembar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img