spot_img

Djeca koja žive s kućnim ljubimcima manje su sklona alergijama na hranu, kaže studija

Nedavna studija objavljena u časopisu PLOS One otkrila je da je izlaganje mačkama i psima dok je dijete u materici ili staro samo nekoliko mjeseci povezano s 14 posto nižim rizikom od alergije kasnije u životu.

spot_img

Najveća korist uočena je kod djece koja su živjela sa psima koji su držani u kući te kod porodica koje su imale kućne ljubimce tijekom fetalnog razvoja i ranog djetinjstva.

“Postoji hipoteza da izloženost životinjskoj dlaci ranije u životu čini djecu manje sklonu alergijama”, kaže dr. Carolyn Kwiat iz bolnice Mount Sinai.

Posjedovanje pasa tokom ranog razvoja djeteta povezano je s manjim rizikom od alergija na mlijeko, jaja i orašaste plodove, prema novoj studiji. S druge strane, posjedovanje mačke smanjuje alergije na pšenicu, jaja i soju. Nije pronađena čvrsta povezanost između alergija na hranu i posjedovanja ptica, kornjača i hrčaka.

Ipak, rezultate treba uzeti s rezervom, budući da je riječ o posmatračkoj studiji. Dijagnoza alergija na hranu u potpunosti se temeljila na upitniku koji su ispunjavali roditelji umjesto na rezultatima medicinskih pretraga. Prema Kwiat, rano uvođenje visokoalergene hrane djeci daleko će više smanjiti šanse za razvoj alergija na hranu kasnije u životu.

index.hr

Možda vas zanima

Stay Connected

108,938LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img