spot_img

Nasilje nad ženama ne smije se smatrati normalnim!

Udruženje za društvena istraživanja Global Analitika realizira projekat pod nazivom “Nasilje nije ljubav!”, uz finansijsku podršku Ekumenske inicijative žena

spot_img

Fenomen nasilja u partnerskim vezama tek je u posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu prepoznat kao istaknuti društveni i javnozdravstveni problem. Danas se dosta govori o nasilju u porodici, ali se jako malo spominje nasilje koje se dešava u intimnim i partnerskim vezama mladih, a koje predstavlja nasilje počinjeno od partnera, bez obzira na to da li je riječ o partneru sa kojim je osoba u formalnoj ili neformalnoj vezi.
Nasilje u vezama mladih manifestira se kao ponašanje između dvoje ljudi s ciljem kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad životom i postaje sve više ovisna o partneru, a izolirana od ostalih.
Ovaj problem je dublje prirode, s obzirom na to da se nasiljem ne smatra samo upotreba fizičkog i seksualnog nasilja u svrhu nanošenja povreda, već i psihičko i ekonomsko zlostavljanje partnera s kojim je osoba bila, ili je još uvijek u romantičnom odnosu, koje se vrši korištenjem prisilnih mehanizama kontrole.
Ono što igra najveću ulogu kada je u pitanju nasilje u partnerskim vezama jeste činjenica da isto počinje već u prvim vezama koje se ostvaruju u ranoj adolescenciji. Mladi u adolescentnim godinama stupaju u emotivne i intimne veze i u tom periodu formiraju svoj seksualni identitet, preispituju romantične i rodne uloge i definišu sliku o sebi.

“Ne šuti, reaguj!”

Ovim projektom, javnom kampanjom, edukacijom za mlade, uličnim akcijama i tekstovima, želimo društvo osvijestiti da se nasilje nad ženama ne smije normalizirati, te da ženama pružimo podršku uz preventivne mjere kako da na vrijeme prepoznaju nasilje u partnerskim vezama i na njega reaguju.
Kroz projektne ciljeve želimo pridonijeti osvještavanju i educiranju javnosti o tome kako prepoznati, djelovati i spriječiti oblike nasilja nad ženama i djevojkama/djevojčicama u partnerskim vezama, bilo da je riječ o početničkim adolescentskim/srednjoškolskim vezama, zrelim vezama, vanbračnim ili bračnim zajednicama.
U Sarajevu, u maju 2023. godine, planirana je realizacija edukacije za mlade “Ne šuti, reaguj!” kroz koju ćemo imati direktni doprinos mladih ovoj temi putem radionice podizanja svijesti o nasilju nad ženama u partnerskim vezama kroz različite istinite priče i iskustva žena, uključujući preventivne pristupe.
Putem javne kampanje, ženama i djevojčicama bit će pružena podrška od žena/djevojaka, ali i muškaraca/mladića u našem društvu, te ćemo poslati snažnu poruku o važnosti uloge muškaraca koji će biti primjer ostalim muškarcima u borbi protiv nasilja nad ženama u partnerskim vezama, a istovrememo ćemo poručiti žrtvama nasilja da nisu same i napuštene.
Projekat će direktno uticati na žene, djevojke, djevojčice koje nisu doživjele nasilje od svojih partnera, ali su u svakom momentu potencijalne žrtve nasilja u partnerskim vezama samim tim što su žene, kao i na žene i mlade djevojke koje su doživjele nasilje u porodici ili vezi, koje su bile korisnice usluga sigurnih kuća i centara za socijalni rad. Pored žena, ciljna grupa su muškarci i mladići koji su spremni da ruku pod ruku sa ženama i djevojkama koračaju u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama u partnerskim vezama.

Gracija 432, april 2023.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,935LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img