Nedavno objavljeno

spot_img

Ljetni kolač od slanih pereca i bobičastog voća

POTREBNO:
Za tijesto:

3/4 šolje otopljenog neslanog putera,
¼ šolje smeđeg šećera,
220 g mljevenih slanih pereca (oko 2 šolje);
za sloj od krem ​sira:
220 g krem sira (omekšanog),
1 kašičica vanilije,
1 šolja šećera u prahu,
3 šolje slatkog vrhnja;
za sloj želatina:
21 g želatina bez okusa,
½ šolje hladne vode,
2 šolje bistrog bezalkoholnog pića s okusom limuna i limete (npr. Sprite),
po 2 šolje svježih borovnica i malina,
3 šolje narezanih svježih jagoda.
Za zvjezdice će vam trebati 1 jabuka i svježi sok od limuna da premažete kriške jabuke
PRIPREMA: Dobro promiješajte rastopljeni puter i smeđi šećer, zatim umiješajte smrvljene perece i utisnite na dno posude veličine 24 x 34 cm. Sloj sa perecima dobro pritisnite da se ne raspadne prilikom posluživanja. Stavite u zamrzivač da se stegne dok pravite nadjev.
Za nadjev, mikserom umutite krem ​​sir sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne postane kremast i gladak, pa umiješajte slatko vrhnje. Premažite preko ohlađenog sloja od pereca i stavite u frižider.
Za pripremu preljeva stavite želatin u veliku zdjelu, prelijte ga s pola šolje hladne vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zagrijte 1 ¼ šolje Spritea do tačke vrenja i prelijte preko želatina pa miješajte dok se potpuno ne otopi. Umiješajte preostali Sprite i ostavite sa strane da se ohladi. Rasporedite bobičasto voće preko ohlađenog sloja krem ​​sira. Ako želite napraviti zvjezdice, jabuku narežite na tanke ploške, a kalupom za kekse izrežite zvjezdice. Odmah ih namažite sokom od limuna da ne posmeđe, te ih posložite preko voća. Lagano prelijte želatin ohlađen na sobnu temperaturu preko voćnog sloja. Žalatin ne smije biti topao jer će otopiti krem sir!
Gotov kolač stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći dok se želatin potpuno ne stegne.

Latest Posts

spot_img

Raport