Nedavno objavljeno

Turska rivijera, više od mora, pijeska i sunca

Zbog svog izuzetnog spoja prirode, povijesti i kulture, Mediteranska obala Turske poznatija kao Tirkizna obala ili Turska rivijera, svake godine privlači milione domaćih i međunarodnih posjetilaca. Poznato širom svijeta po besprijekornim plažama, toplom suncu i tirkiznom moru, područje turistima nudi više od toga – gotovo sve aktivnosti i iskustva koje očekujete od putovanja: od prirodnih ljepota plavog i zelenog, povijesnih starih gradova i građevina, prepoznatljive kulinarske tradicije do izleta od planinarenja do ronjenja.

Uzbudljive atrakcije Antalije

Prvo ime koje asocira na obalu Sredozmenog mora je Antalija, biser Turske rivijere. Grad je poznat po svojih 229 plaža, nizu historijskih znamenitosti, ali je i sportski raj. Ljubitelji prirode istražuju zadivljujuće pećine Karain, Dim i Damlataš. Unutar granica antalijske pokrajine leže neke od svjetskih planinarskih staza koje oduzimaju dah uključujući Likijski put, stazu Pisidia Heritage i druge. U antalijskom mjestu Kaš nalazi se jedna od 10 najboljih ronaličkih lokacija na svijetu. Među aktivnostima koje ovdje morate isprobati su paraglajding i drugi vodeni sportovi. Belek je, sa druge strane, poznat po svojim vrhunskim golf terenima.

Vrtovi tuža i lavande u Isparti

U blizini Antalije nalazi se i turska jezerska oblast koja privlači svojim prirodnim čudima. Ova regija, koja obuhvata područje unutar granica provincija Afjonkarahisar, Antalija, Burdur, Isparta i Konja i ima 16 jezera, uključujući Akšehir, Burdur, Beyšehir, Eirdir, Kovada i Salda, nazvana je jednim od “50 najboljih mjesta za putovanje u 2023” koju preporučuje travel magazin „Travel + Leisure“ kao destinaciju s kulturnim bogatstvom. Ovo područje možete posjetiti na putu za Antaliju i uživati u tektonskim jezerima i povijesnim rimskim lokalitetima. U jezerskom okrugu, u Isparti, primarno je područje uzgoja ruža i lavande. Mirisna Isparta pruža mir i uzbuđenje kroz ljubičaste nijanse polja lavande koja su čest motiv svjetskih fotografija.

Mediteranska kulinarska avantura

Jedna od najraznovrsnijih gurmanskih tradicija u Turskoj je mediteranska kuhinja u kojoj ljubitelji pronalaze razne specijalitete. Posebno mjesto pripada ribi i plodovima mora uz jela od povrća s organskim maslinovim uljem, mesnim jelima i domaćim začinima. Tradicionalni restorani rivijere nude svježa riblja i mesna jela: predjela poput slanog bonita i pijaza (salata sa grahom, lukom, začinima), glavna jela kao što je tantuni-kebab i deserte yanik dondurma (sladoled s blago zagorenim mlijekom) i vrućom poslasticom kunefe – sve u kombinaciji s regionalnim vinima.

Fotografije i tekst: Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img