Nedavno objavljeno

Proljetno spremanje

Duži dan i toplije vrijeme najavljuju dolazak proljeća – savršenog godišnjeg doba za njegu i regeniranje kože. Upravo tokom perioda kada zima postaje sve blaža stručnjaci bilježe veliki broj problema vezanih za izgled i zdravlje kože

LICE

Izražena dehidriranost, nastala usljed niskih temperatura i hladnog vjetra, tipična je za ovaj period, a također i sveukupan izgled kože: siva je, izmučena i bez sjaja, usljed dugotrajnog boravka u zatvorenom i pretoplom prostoru. Povratit ćete joj nekadašnji, zdraviji izgled pravilnim čišćenjem, hidratacijom i njegom. Idealno, tačnije pravilno čišćenje kože ne podrazumijeva samo upotrebu tonika i mlijeka. Jednom ili dvaput sedmično preporučuje se piling, koji će odstraniti izumrle ćelije. Lagano uklanjanje površinskog sloja učinit će da koža postane sjajnija, elastičnija i kompaktnija, a pospješuje se i njeno regeneriranje. Nakon čišćenja najvažnije je nanijeti kvalitetno hidratantno sredstvo koje će pomoći koži da zadrži dovoljnu količinu vlage, poboljšavajući procese obnavljanja i podmlađivanja, te prevenirati eventualne probleme.
Posebno su efikasne kreme obogaćene hijaluronskom kiselinom, vitaminima i alfa-hidroksi kiselinama (AHA). Hijaluronska kiselina efikasno sprečava dehidriranost, zbog sposobnosti da veže molekule vode i “isporuči ih” po potrebi, dok AHA stimulira ćelijsko obnavljanje i regeneraciju, te koža postaje sjajna i podatna. Vlažna i stimulirana koža odmah izgleda sjajnija, elastičnija i mladolikija.

TIJELO

Ono što vrijedi za lice vrijedi i za cijelo tijelo. Dakle, najprije piling: uz pomoć rukavice za tuširanje ili spužve, krenuvši od ekstremiteta (ruku i nogu) prema srcu, laganim, kružnim pokretima treba istrljati cijelo tijelo. Na taj način se podstiče cirkulacija i poboljšava prokrvljenost tkiva. Posebno treba obratiti pažnju i, po potrebi, ponoviti postupak na onim dijelovima tijela gdje je koža grublja: pete, koljena i laktovi. Zatim slijedi tuširanje – nikad pretoplom vodom. Za jedno osvježavajuće tuširanje temperatura vode treba biti od 32 do 34 stepena, a ako se želite opustiti, neka bude nešto toplija, oko 37 stepeni. Kako biste pojačali efekt, mlaznice tuša prije tuširanja premažite sa 3-4 kapi esencijalnog ulja: ruzmarin ili limun za dodatnu energiju, lavanda ili ruža za opuštanje. Tijelo pažljivo posušiti, a kožu je, zatim, najbolje omekšati bademovim ili uljem od pšeničnih klica, ali i hidratantnim mlijekom za tijelo. I zapamtite: piling ne treba prakticirati više od jednom sedmično.

KOSA

Niske temperature, vjetar kao i suh zrak u zagrijanim prostorima naštetili su vašoj kosi, kojoj je, sad kad stižu ljepši dani, potrebna dodatna njega. Regenerator i maske za kosu trebali bi postati neizostavan dio vaše sedmične rutine. Usto, ako imate dugu kosu, pravi je trenutak da skratite vrhove. A možda da izvučete i koji pramen kako biste postigli efekat prave proljetne frizure? Umjesto svakodnevnog pranja, koje isušuje tjeme kao i vlasi, koristite šampon za suho pranje ili dječiji puder koji odstranjuju suvišnu masnoću i osvježavaju kosu… Vruća voda oštećuje i isušuje kosu i kožu. Nakon pranja u mlakoj vodi isperite kosu hladnom vodom da biste zadržali vlagu u kosi, a ona će dobiti i poseban sjaj. Ljeti je dobro njegovati kosu maslinovim uljem, ali ovaj tretman možete koristiti i ranije, već početkom malo toplijih dana. Operite kosu toplom vodom, prstima nanesite maslinovo ulje i ostavite 20 minuta. Isperite hladnom vodom, a ako osjećate da je kosa masna, možete je oprati s malo šampona.

STOPALA

Najčešći problem s kojim se možete susresti nakon što se vaša stopala probude iz zimskoga sna jest zadebljana koža. Kućni spa tretman koji će riješiti taj problem svakako bi trebao započeti toplom kupkom. U vodu je potrebno dodati krupnu morsku sol i po želji nekoliko kapi eteričnoga ulja. Nakon 15 minuta kupke primijetit ćete kako koža postaje omekšana. Potom umiješajte krupnu morsku sol u med i dobro utrljajte u stopala. Ovakav piling pomoći će vam da uklonite površinski sloj mrtvih ćelija kože sa stopala. Piling od meda i soli možete držati na stopalima desetak minuta, a nakon toga ga isperite u mlakoj vodi.

Latest Posts

Raport

spot_img