Nedavno objavljeno

Germa za zdravije i ljepše biljke

Tri puta mjesečno sve biljke u kući i bašti zalijte rastvorom vode i germe

Ako se biljke nalaze u neodgovarajućim uslovima, to nam pokazuju promjenom na listovima, usporenim rastom, sušenjem cvjetova, zakržljalim korijenom. Da bi se to izbjeglo, u određenim periodima biljkama se daje prihrana. Radi se o rastvoru koji može biti prirodnog ili vještačkog porijekla i u sebi sadrži niz elemenata koji su biljci potrebni. Sastojci prirodnog porijekla pozitivno utiču na biljke, kao i na okolinu, lako se prave i dostupni su svima. A jedan od njih je na bazi germe.

U germi se nalaze bakterije koje povoljno utiču na rast i razvoj biljke, zatim biljni hormoni, koji djeluju na niz mikroorganizama u zemljištu i podstiču njihov rad, te vitamin B, koji utiče na to da listovi budu bujniji i zeleniji.

Da bi biljka bila vitalnija i jača, prihranjuje se dva-tri puta mjesečno. Preporučuje se tokom ljeta svake sedmice, a preko zime dva puta mjesečno. Važno je da vremenski razmak između dvije prihrane bude isti, pošto se biljke naviknu.

Priprema rastvora od germe

Potrebno je jedno malo pakovanje germe od 50 g, 5 kafenih kašičica šećera i 5 l mlake vode. (Na 10 g kvasca ide 1 kafena kašika šećera i 1 l vode). Sve to pomiješajte i ostavite da stoji dva do tri sata. Poslije opet promiješajte i rastvor je spreman za zalivanje.

Preporučuje se da se napravi onoliko litara koliko je potrebno za zalivanje. Ostavljanje prihrane za kasnije podstiče razvijanje štetnih organizama. Sa ovim rastvorom se takođe može zalivati baštensko cvijeće.

Latest Posts

Raport

spot_img