Nedavno objavljeno

Donesite čaroliju Italije na svoju trpezu uz slavne tvrde sireve

Ljubitelji italijanske kuhinje znaju koliku posebnost pasti, rižotu, lazanjama pa i salatama daje naribani tvrdi sir. Poseban ukus ovih sireva vodi nas na gastronomsko putovanje Italijom i kada sjedimo za vlastitim stolom.

Odnedavno u slavnim ekstra tvrdim sirevima Grana Padano i Parmigiano Reggiano, najomiljenijeg brenda italijanskog tipa sireva u svijetu Galbani, mogu uživati i gurmani u našoj zemlji. Uz bogatu tradiciju proizvodnje i umijeće starih majstora, ovi polumasni kravlji sirevi zaštićeni su oznakom izvornosti geografskog porijekla. Njihova zrnasta tekstura i jedinstvena aroma donose posebnu dimenziju čak i jednostavnim jelima kao što su krompirići ili omlet. Želite li donijeti autentičan okus na svoju trpezu, onda su Grana Padano i Parmigiano Reggiano nezaobilazan dodatak.

Priča duga više od 140 godina

Brend Galbani je broj 1 u Italiji, a prisutan je u 140 zemalja svijeta i predstavlja sinonim za sireve vrhunskog kvaliteta i okusa.

Njegova priča počela je davne 1882. godine kada su Edigio Galbani i njegov otac Davide krenuli na životnu avanturu svijetom mliječnih proizvoda. Edigio je otkrio strast za sirom i poduzetništvom i izgradio porodični biznis koji je s godinama rastao i prešao granice Italije, donoseći nagrade iz Brisela, Pariza i Minhena. Kasnije su mu se pridružili brat Giuseppe i njegov sin Giacomo.

Srca Italijana Galbani je osvojio poznatim sloganom “Galbani znači povjerenje”. Od 2006. godine Galbani je dio Lactalis grupe, vodećeg proizvođača mliječnih proizvoda u svijetu. U našoj zemlji, zahvaljujući Lactalisu BH, ovi sirevi su dostupni u dvije varijante  i u pakovanjima od 200 grama.

Kako razlikovati Grana Padano i Parmigiano Reggiano?

Intenzivni okus i miris uz zrnastu strukturu pogodnu za rendanje krase tvrde sireve Grana Padano i Parmigiano Reggiano. Galbani garantuje da im je zaštićeno geografsko porijeklo oznakom DOP (Denominazione di Origine Protetta), tako da možete biti sigurni odakle potiču i da su pri njihovoj proizvodnji ispunjena stroga pravila.

Grana Padano je tvrdi italijanski sir proizveden od kravljeg mlijeka, a ime je dobio od riječi “grana”, što znači “zrno”. Njegov proces dozrijevanja traje najmanje 12 mjeseci, a ima izraženu slatkastu aromu tipičnu za parmezanske sireve. Za 100 grama ovog sira potrebno je litar i po svježeg kravljeg mlijeka. Idealan je za serviranje na sirnim platama, ali i uz salate, smokve, suho voće, jabuke, med, orahe ili masline.

 

Galbani Parmigiano Reggiano je intenzivnijeg okusa, a minimalno dozrijeva 18 mjeseci. Napravljen je u provincijama Bolonje, Modene, Reggio Emilie, Mantove i Parme i ima gustu, tvrdo žutu/narandžastu koru. Njegov nježno slan okus i ljuskasta struktura dobijaju se u procesu proizvodnje, a nastaje od mlijeka krava koje su pasle isključivo svježu travu i sijeno. Može se rendati na različite vrste jela, pastu, rižoto, palentu, kao i supe u kojima služi kao poseban začin. Idealan je dodatak salatama, suhomesnatim proizvodima, ali i povrću, kao i zrelim kruškama, a neki ga vole uz dobar hljeb i čašu crnog vina.

Latest Posts

Raport

spot_img