Nedavno objavljeno

Proljetne aktivnosti za zabavu sa djecom

Proljeće je jedno od najzabavnijih godišnjih doba za istraživanje prirode s djecom. Zato iskoristite nadolazeće sedmice i odaberite Montessori aktivnosti u kojima će mališani uživati.

Učite o vremenu

Proljeće donosi toplije vrijeme, ali i kišne oblake. Pronađite nekoliko slika različitih vrsta oblaka i uživajte tražeći ih po nebu. S djetetom možete razgovarati i o dugama. Pokušajte uočiti redoslijed boja i pomozite djetetu da pomoću bojica stvori sliku onoga što vidi.

 

Promatrajte životinje

Proljetna selidba idealno je vrijeme za promatranje ptica. Pokušajte razgovarati s djetetom o različitim vrstama ptica koje možete vidjeti. Organizirajte avanturu promatranja ptica u svom dvorištu ili u obližnjem parku. Možete i napraviti hranilicu za ptice pa je napuniti.

Proljeće je idealno vrijeme i za promatranje i proučavanje leptira.

 

Istražite prirodu

Prošećite s djetetom do prve šume i skupljajte zanimljive stvari koje pronađete u prirodi. Skupljajte cvijeće pa ga osušite i napravite herbarij.

Zasadite vrt. Dijete vam može pomoći u zalijevanju, sadnji sjemena, čak i plijevljenju. Vrtlarstvo pruža pogled izbliza na to kako biljke rastu, a također je odlično za neovisnost i osjećaj odgovornosti.

Praktične aktivnosti

Montessori učitelji prakticiranje aktivnosti iz stvarnog života, poput kuhanja i čišćenja, nazivaju “praktičnim životom”. Ove se vještine vježbaju tijekom cijele godine, ali postoje neki zabavni i različiti načini da se usredotočite na njih u proljeće.

Primjerice, razgovarajte s djetetom o tome kako se neke životinje izlegu iz jaja. Dopustite djetetu da oguli tvrdo kuhano jaje. To će proširiti priču o životinjama, a i odličan je način za izgradnju koncentracije jer malom djetetu može trebati dosta vremena i truda da ukloni sve komadiće ljuske. Pokažite svom djetetu kako razbiti ljusku jajeta i dajte mu zdjelicu u koju će staviti ljusku. Bonus: Samljevene ljuske jajeta izvrsne su za tlo u vašem vrtu.

Pokažite djetetu kako očistiti i oprati voće poput jagoda. Uključite dijete u čišćenje vanjskih igračaka koje su nakupile prašinu tijekom zimskih mjeseci. Sve što trebate ja četka za ribanje, kanta vode i, po potrebi, malo sapuna.

Latest Posts

Raport

spot_img