Nedavno objavljeno

Znate li kako očistiti peglu

Peglu koju svakodnevno koristimo trebalo bi redovno održavati kako bi pravilno funkcionirala i duže trajala jer naslage koje se vremenom skupe i kamenac itekako smanjuju učinkovitost ovog korisnog kućanskog uređaja

Neki savjetuju kako bi peglu trebalo očistiti barem jednom mjesečno jer nakupine na ploči pegle kojom prevlačimo preko čistog rublja mogu zaprljati tkaninu.

Prašina, ostaci deterdženta, omekšivača pa čak i dijelovi vlakana odjeće mogu se zaglaviti na i unutar dna pegle, a i nakupljeni kamenac u rezervoaru također može vremenom postati problem i otežavati peglanje.

Čišćenje je postupak u dva koraka: prvo morate očistiti rezervoar za vodu, a zatim ćete morati riješiti dno.

Za prvi korak jednostavno do kraja napunite rezervoar za vodu vodom i nastavite pritiskati tipku za paru dok se ne isprazni. To osigurava uklanjanje svih čestica koje su se kalcificirale u rezervoaru.

Iako se možda čini kako čišćenje samo uz pomoć vode možda nije dovoljno djelotvorno, dodavanje hemikalija moglo bi naškoditi uređaju i oštetiti ga.

Sljedeći je korak čišćenje samog dna pegle. Prvo provjerite je li pegla isključena, a rezervoar za vodu prazan. Zatim obrišite dno vlažnom krpom prije nego što uključite peglu na najvišu postavku pamuka i istisnete malo sredstva za čišćenje namijenjenog peglama na frotirski peškir. Kružnim pokretima pređite vrućom pegom preko peškira. Ne brinite ako tokom ovog postupka izlazi malo pare – to je sasvim normalno. Pređite peglom po čistom frotirskom peškiru ili drugom stranom onog korištenog peškira uklonite ostatke sredstva za čišćenje. Ponavljajte ovaj postupak dok na dnu pegle ne ostane ništa.

Dno pegle možete očistiti i sa mješavinom vode i sode bikarbone, pa ih pomiješajte u jednakom omjeru. Na taj način ćete stvoriti pastu koja će djelotvorno razgraditi mrlje na dnu pegle. Postupak je takav da prvo krpu namočite u dobivenu smjesu i potom trljajte dno kako bi ste očistili peglu od mrlja i prljavštine.

tportal.hr

Latest Posts

Raport

spot_img