Nedavno objavljeno

Dijete je reklo da vas ne voli. Šta napraviti, a šta izbjegavati?

Gotovo svakom roditelju dijete je, prije ili kasnije, u žaru ljutnje ili frustracije možda reklo da ga ne voli. Iako ovo nije nimalo ugodno čuti bilo kojem roditelju, psihologinja Natasha Beck objašnjava da to zapravo ništa ne mora značiti, a naročito ne da vas vaše dijete uistinu ne voli.

”Kada vaše dijete kaže da vas ne voli, najvažnije je da to ne shvatite lično. Naime, to je njegov način da regulira svoje emocije i da vam da do znanja da je zbog nečega uzrujano, ljutito ili frustrirano”, objašnjava Beck koja je usput podijelila nekoliko savjeta šta roditelj može napraviti odnosno reći svome djetetu ako mu ikada kaže da ga ne voli.

”Najvažnije je priznati djetetu da je uzrujano. Nemojte zanemarivati njegove osjećaje jer su validni. Isto tako, dajte im do znanja da vi njih volite i da ćete ih uvijek voljeti. Vaš je zadatak kao roditelja osigurati im da budu sigurne, zdrave i ljubazne osobe, a to ćete postići jedino ako im pokažete suosjećanje i razumijevanje”, objašnjava psihologinja.

Isto tako, nemojte ignorirati djetetovu frustraciju, već mu dopustite da se nosi s njom kako najbolje zna. Kako tvrdi Beck, u redu je da vaše dijete bude frustrirano jer tako uči kako se nositi sa svojim emocijama, posebno kada vi niste u njegovoj blizini te ga ne možete zaštititi. I kao posljednje, ali ne i manje važno, psihologinja ističe da svome djetetu pokažete nježnost.

”Neka će djeca htjeti maženje nakon svađe, a neka ne. Nikada ni slučajno nemojte kažnjavati svoje dijete kada pokušava regulirati svoje emocije, nemojte vikati niti koristiti fizičko kažnjavanje ako vam kaže da vas ne voli. Nastojte se kontrolirati i pomoći mu da ga prođe frustracija koju osjeća.”

index.hr

Latest Posts

Raport

spot_img