NaslovnicaNAŠE PRIČEBH. ODGOVOR NA KATASTROFU: Najbolji smo kad je najteže

BH. ODGOVOR NA KATASTROFU: Najbolji smo kad je najteže

Novija historija BiH ne pamti akciju ovih razmjera: dan nakon potresa u Turskoj i Siriji, Bosanci i Hercegovci skočili su na noge, motivirani apelima za pomoć koji su stizali iz humanitarnih organizacija, u prvom redu iz Pomozi.ba

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Pomozi.ba

Odlazak profesionalnih spasilačkih timova u Tursku i Siriju bio je naš najbrži odgovor na katastrofu koja je zadesila ove dvije zemlje. No ne možemo a da ne spomenemo i one “obične” građane koji su svoju humanost i želju da pomognu pokazali na razne načine. Dan nakon potresa, Bosanci i Hercegovci skočili su na noge, motivirani apelima za pomoć koji su stizali iz humanitarnih organizacija, u prvom redu iz Pomozi.ba.

Brdo donacija koje su stigle u prostorije Pomozi.ba u Blažuju uz pomoć dobrovoljaca brzo je pretvoreno u sortirane palate

Zašto ističemo Pomozi.ba? Zato što je to humanitarna organizacija koja već godinama, s najvećim kapacitetom i integritetom, pomaže svima i svuda. Uvijek. Njezin osnivač, Travničanin Elvir Karalić, ima pune ruke posla. Kratko smo se čuli s njim. Ima bezbroj poziva. Pitamo ga šta je najpotrebnije, operativan je i konkretan, zahvaljuje što pitamo. Organizujemo se po njegovim uputama: paketi s higijenskim potrepštinama, hrana za volontere. Napominje nam koliko su važne grijalice u hladnim mjesecima za ljude koji su ostali bez domova. Znamo da sve što nosimo, u Pomozi.ba je u pouzdanim i najboljim rukama, i da volonteri sve operacije koje zahtijeva ovakav humanitarni poduhvat završavaju organizovano i stručno.

Veliko srce

Ne tako davno, ali djeluje kao da je drugo vrijeme, 2019. godine, razgovarali smo s Karalićem kad je Pomozi.ba organizovao konvoje pomoći Albancima koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom. “Pripremamo konvoj pomoći koji najviše uključuje građevinski materijal, jer ljudima treba obnoviti srušene kuće. U toku decembra će se u Albaniju isporučiti 10-12 šlepera pomoći”, rekao nam je tada, ne sluteći da će se tri i po godine kasnije naći u ogromnoj akciji pomaganja unesrećenim ljudima Turske i Sirije. I ono što vidimo kroz brojne apele i aktivnosti, inspiriše nas da pomognemo koliko možemo.

U pripremanju i utovaru donacija za Tursku i Siriju učestvovali su fudbaleri Želje i kadeti Policijske akademije FMUP-a

Brojni su primjeri ljudi koji čak i ako nemaju puno, jednostavno daju, jer znaju da i to malo nekome treba mnogo više nego njima. Takav primjer nam je pružila i 91-godišnja Milka Grebenar iz Sarajeva, koja inače koristi pomoć Pomozi.ba, doniravši 10 KM, što je volontere ove organizacije ganulo do suza. Pojedinačnih priča poput ovih je mnogo. Svaka donacija, svaki paket pristigao u Pomozi.ba, Crveni križ ili bilo koju drugu organizaciju upućivan je konvojima ka ugroženim područjima. Među onima koji su odmah prepoznali hitnost djelovanja je i BH Telecom, koji je dao 150.000 KM za stradale u potresima u Turskoj i Siriji, a iz ove kompanije je najavljeno kako će se poduzeti i dodatne aktivnosti za pomoć stanovnicima ugroženih područja.

Paket pomoći došao je do Sirije

Nakon sigurno najveće humanitarne akcije koja je ikad pokrenuta u BiH, valja znati da su samo 17. februara iz Sarajeva krenula 54 šlepera humanitarne pomoći za Tursku i Siriju. U narednom periodu će na put i novi konvoj, jer je prikupljeno preko 100 šlepera različite robe. “Nakon danonoćnog rada, što ste mogli svjedočiti, došli smo do slanja prvog konvoja pomoći nastradalima u Turskoj i Siriji”, kazao nam je Karalić, dodavši kako su u velikoj tragediji koja je zadesila ove dvije zemlje građani BiH pokazali ogromnu plementost i veliko srce. Vrijednost prikupljene pomoći za narod Turske i Sirije, kako robne, tako i novčane, kaže Karalić, mogla bi biti veća od dva miliona eura.
Iz ove organizacije potom je stigao i poziv građanima da u narednim danima donose igračke kako bi pokušali barem malo obradovati tursku i sirijsku dječicu koja su preko noći ostala bez ičega. Danas su na terenu, kako u Turskoj tako i u Siriji, u kojoj je zbog rata mnogo zahtjevnije dostaviti pomoć. Međutim, u Pomozi.ba ne postoje riječi “ne može” – oni pomažu, dostavljaju donacije, planiraju nove aktivnosti podrške, a, evo sada skupljaju i igračke, detalj koji nam govori s kakvim osjećajima pristupaju akcijama – misleći o stvarima koje u prvi mah, dostavljajući ono najnužnije, često zaboravimo. Ali, oni su tu da nas na to podsjete.

Vozači koji su stigli u Tursku dobrovoljno su se prijavili da besplatno voze humanitarnu pomoć
Gracija 431, mart 2023.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno

spot_img