Nedavno objavljeno

Da donacije stignu u prave ruke: Neka dobročinstvo prate transparentnost i odgovornost

U Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj svaka peta osoba živi ispod linije siromaštva, veliki je broj organizacija civilnog društva koje se bave prikupljanjem novčanih i materijalnih sredstava za svoj rad kojim rješavaju mnogobrojne društvene probleme.

Zbog toga kompanije svakodnevno dobivaju upite za pomoć, ali kako bi na većinu njih odgovorili pozitivno, potrebno je povoljno zakonsko okruženje i standardi koji će osigurati da donacije dođu u prave ruke.

Kroz USAID projekat “Pravni okvir za filantropiju” zagovaranju i radu na boljim zakonima se do sada pridružilo 16 kompanija, tako što su postale članice Filantropskog foruma, jedinstvene platforme koja okuplja kompanije, fondacije i pojedince i pojedinke koji žele ulagati u bolje društvo. Kompanije članice Filantropskog foruma su: Lanaco, Telemach BH, Addiko Bank, Zira, Klika, Atlantbh, Hifa-Petrol d.o.o., R&S d.o.o. Sarajevo, Express Courier d.o.o, dm-drogerie markt, Ministry of Programming, Forspace Solutions, Bosna Bank International, Ećo Company, AS Holding, Nestlé Adriatic BH. Ove kompanije će, kao članice Filantropskog foruma, imati vodeću ulogu u identifikaciji zakonskih barijera za razvoj korporativne filantropije, ali i  davanju smjernica za izradu “Standarda transparentnosti i odgovornosti civilnog društva i filantropskih organizacija”, dokumenta koji će biti izrađen u partnerstvu s Fondacijom tuzlanske zajednice, u okviru USAID programa Snaga lokalnog.

Donošenje standarda transparentnosti i odgovornosti će pozitivno utjecati na bolju komunikaciju između davaoca i primaoca i povećati filantropska davanja u Bosni i Hercegovini. Pored kompanija članica Filantropskog foruma, sve kompanije kao akteri filantropske zajednice imaju priliku da daju svoj direktan doprinos jačanju povjerenja i transparentnosti dijeljenjem ključnih informacija kroz online anketu.

“Naša zemlja je plodno tlo za razvoj filantropije, a to je moguće samo kroz međusektorsku saradnju i jasan pravni okvir. Kroz Filantropski forum želimo tu snagu iskoristiti da formulišemo jasne smjernice za odabir kredibilnih organizacija koje će u najvećoj mjeri ispuniti očekivanja davalaca i tako olakšati kompanijama proces odabira potencijalnih primalaca donacija i  potaknuti ih na nova filantropska ulaganja”, poručila je direktorica Filantropskog foruma Lejla Đonlagić.

Iz USAID programa “Pravni okvir za filantropiju” pozivaju sve filantropski orijentisane kompanije da odgovore na anketna pitanja i tako se uključe u proces definisanja mehanizma za procjenu kredibiliteta tražilaca donacija. Anketa je dostupna online i za njeno popunjavanje trebat će vam 10 minuta https://forms.gle/xtYLKTJsvqru8WaC6.

Program “Pravni okvir za filantropiju” provodi Fondacija Mozaik zajedno s partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a. U okviru istog programa osnovan je Filantropski forum koji okuplja kompanije i fondacije u BiH s ciljem ujedinjavanja dobra kroz strateška davanja.

Latest Posts

Raport

spot_img