Nedavno objavljeno

Edina Selesković

Iza američko-bosanskohercegovačke umjetnice Edine Selesković još je jedna uspješna godina, u kojoj su joj saveznici bili optimizam, tvrdoglavost i uvjerenost u bolju budućnost. Pamtit će je, između ostalog, po instalaciji “Future Sarajevo”, priznanju Grada Sarajeva i još jednom uspješno održanom Festivalu savremene žene kojim rukovodi

Priredila Kristina Ljevak
Foto Nikola Blagojević

Kao dobitnica Plakete Grada Sarajeva za doprinos kulturi i promociji umjetnosti, recite nam koliko su vam, pored brojnih međunarodnih priznanja, važna domaća prepoznavanja vrijednosti vašeg rada?
– Plaketa Grada Sarajeva je zapravo prvo priznanje koje sam za svoj rad dobila u BiH. I zaista me iznenadilo i obradovalo kao nijedno od svih međunarodnih koje sam dobila do sada. Iskreno sam ponosna i počastvovana, jer Plaketa dodijeljena jednoj umjetnici znači da ovaj grad prepoznaje kulturu kao ambasadoricu, a umjetnost zaslužnu za promociju naše zemlje i pogled ka naprijed.
U 2022. godini predstavili ste umjetničku instalaciju nazvanu “Future is Sarajevo”. Koliko su vam važne poruke o ostanku i perspektivi, uprkos demotivirajućim okolnostima i odlasku mladih iz zemlje?
– “Future is Sarajevo” je poruka svima nama i želja da pogledamo i sebe i svijet oko sebe iz drugačije perspektive. Ona je značila rad sa mladim ljudima i umjetnicima iz različitih sfera umjetnosti. Ona je platforma za dijalog o našoj budućnosti. A nakon reakcija publike, još više sam sigurna sam da su naši mladi ljudi oni koji nas mogu pomjeriti, okrenuti u drugačijem smjeru. A tako nam malo fali: malo hrabrosti, malo nade, malo inspiracije i vjere u same sebe.
Kakve uspomene nosite sa zagrebačkog Festivala svjetla, gdje je bila izložena još jedna vaša instalacija – “Beating Heart”?
– Festival svjetla u Zagrebu nadmašio je sva moja očekivanja. Bio je to spektakl umjetnosti i svjetla koji je pokrenuo cijeli grad. Oduševljena sam i gostoprimstvom i medijskom pažnjom kojom je instalacija “Beating Heart” bila prihvaćena. Naša instalacija iz Sarajeva i instalacije iz Berlina učinile su Festival svjetla po prvi put međunarodnim, i to je zaista velika čast koju neću zaboraviti.
Rekli ste jednom prilikom da vam je umjetnost spasila život. Koje su sve njene djelotvorne moći?
– Kada je bilo nemoguće shvatiti svijet oko sebe, umjetnost mi je pružila utjehu, prihvatanje i dobrog i lošeg. Ona i danas ima moć i da me zaustavi i da me pokrene, da mi da novu perspektivu na ovu čudnu pojavu koju nazivamo životom. Ona ima moć da nas vrati sebi, da nas nahrani i oplemeni kada nas sve drugo dijeli i podriva. Voljela bih da joj se češće prepustimo, da joj više vjerujemo.
Koliko vam američko iskustvo i godine provedene van naše zemlje pomažu da, za razliku od onih koji nikad nisu živjeli izvan BiH, bolje sagledate domaće prednosti, koje očigledno postoje čim ste ovdje?
– Kako sam provela pola svog života u BiH, a pola u Americi, vidim i jednu i drugu zemlju i kao insajder i kao autsajder. I nikada ih ne poredim u smislu boljeg ili lošijeg, jer to ne vodi nikuda. Radije se pitam šta možemo naučiti jedni od drugih. Amerikanci bi puno toga mogli naučiti od nas. A voljela bih da se i mi, kao što Amerikanci često pitaju jedne druge, pitamo šta je svako od nas učinio, ili nije učinio, da nam bude ovako kako jeste.
Iza vas je još jedan uspješan Festival savremene žene. Po čemu je bio poseban i koliko su važne promocije ženskih zasluga, rezultata i potencijala?
– Gotovo da ne mogu povjerovati da je peto izdanje Festivala savremene žene iza nas. Teško je povjerovati broju izvanrednih žena koje su dio ove priče, broju podijeljenih iskustava i znanja, broju novih i starih poznanstava i partnerstava koja su neotuđivi dio Festivala. Ove smo ga godine posvetili mladima i njihov doprinos nas je sve oduševio. I sljedeće godine nastavljamo sa povezivanjem snage žene, sa promocijom heroina našeg vremena i sa željom da gradimo nove heroine.

Gracija 430, januar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img