Nedavno objavljeno

Njihova godina: Anesa Agović

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2022. godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2022. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: aktivistica Alma Mujanović, glumac Feđa Štukan, fotografkinja Aida Redžepagić, igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, advokatica Dženana Hadžiomerović, profesor geografije Vedran Zubić, modne dizajnerice Nermina Hodžić i Emina Hodžić-Adilović, tim AJB DOC-a, modni dizajner Marko Feher, predstavnica NGO-a posvećena borbi protiv organiziranog kriminala Anesa Agović, zaštitnica životinja Dženana Čizmić te spisateljski bračni par Marija Fekete-Sullivan i Kevin Sullivan.

Napisale: Kristina Ljevak i Mersiha Drinjaković
Snimio: Nikola Blagojević/Spektroom

Teško je ukratko opisati sav naučni, humanitarni i društveno korisni angažman mlade Sarajke Anese Agović. Ona je već godinama jedna od najangažiranijih osoba u nevladinom sektoru u Bosni i Hercegovini, i to ne samo kroz rad uglednog Centra za društveno istraživanje “Global Analitika”, čija je izvršna direktorica još od osnivanja 2015.
Svoju humanost Anesa demonstrira godinama, posebno se fokusirajući na društveno najranjivije kategorije građana. Tako je, između ostalog, angažirana na profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, što je rezultiralo radnim mjestima u organizaciji na čijem je Anesa čelu za čak sedam osoba sa invaliditetom u samo tri godine. Osim toga, neumorna je u pomoći i organizaciji različitih edukativno-zabavnih programa za štićenike Dječijeg doma “Mostar”. Kao aktivna sportistkinja sa puno istrčanih polumaratona, ove godine je bila i počasna ambasadorica prve trke “Trčim za mir”, koja je osim sportskog imala i humanitarni karakter podrške svojim mladim prijateljima u mostarskom domu koji brine o djeci bez roditeljskog staranja.
Anesa se bavi i novinarstvom. Od Ujedinjenih nacija je 2017. godine dobila priznanje za doprinos u izvještavanju o ranjivim kategorijama stanovništva. Imenovana je i trenericom Agencije za državnu službu FBiH za oblasti digitalnog marketinga i odnosa sa javnošću. Američka ambasada Anesu je 2020. godine uvrstila u BOLD grupu od 30 mladih lidera Bosne i Hercegovine. Od prije dvije godine ona je i koordinatorica za Bosnu i Hercegovinu Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC). Autorica je i koautorica više desetina naučnoistraživačkih radova, publikacija i novinskih tekstova.
Anesa je 2018. godine magistrirala na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, a drugi magistarski rad odbranila je 2021. godine na jedinstvenom master-studiju Univerziteta u Sarajevu u organizaciji Fakulteta islamskih nauka, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči.
Zahvaljujući njenom angažmanu, Bosna i Hercegovina je ove godine prvi put bila domaćin izuzetno uspješne međunarodne Balkansko-jadranske konferencije, koja je bila posvećena kompleksnom problemu migracija.
Nepresušna energija, vedrina i toplina koju rasipa gdje god se pojavi učinili su Anesu Agović posebno voljenom među onim kategorijama stanovništa kojima je pomoć najpotrebnija, a plemenitost, rad i požrtvovanost osobom vrijednom divljenja.

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img