Nedavno objavljeno

HEDONIZAM, OBLINE I SJENE: U Sarajevu otvorena samostalna izložba akvarela i keramike Mirsade Kadribašić

Izložba akvarela i keramike bh. umjetnice Mirsade Kadribašić “Hedonizam, obline i sjene” otvorena je u ponedjeljak u Galeriji Mak, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ova izložba akvarela i keramike predstavlja različite prizore iz svakodnevnog života, kroz bogatstvo kolorita i sadržaja. Sam naziv izložbe je intrigantan a usmjeren je na relevantne društvene kontekste i aktualna pitanja. Industrija ljepote i mediji svaki dan govore ženama i djevojkama da je primarna funkcija prave ženstvenosti biti divljenje, zavist i želja na osnovu njihovog izgleda.

„Danas su žene pod velikim pritiskom društvenih mreža, influencera koji nameću novi standard ljepote. Ipak, ljepota žene je mnogo više od onoga što se pod tim pojmom danas poima.“ rekla je Kadribašić.

Zanimljivo doživjeti kako žena umjetnica gleda na žensko tijelo predstavljajući ga kao vlastiti odraz slobode i napuštanja autoriteta koji nameće beskrupulozna modna industrija koja nam se iz časopisa i televizije, uselila u džepove i torbe kroz mobitele, društvene mreže i imperative bezuslovne vitkosti, glatke puti, i apsulutne sreće polirane filterima u cilju sakrivanja onog što jeste život sam. Akvareli Mirsade Kadribašić slave upravo ženu u punoći života, u kostimima na plivanju uhvaćene u razgovoru s drugaricama, opuštenih mlitavih tijela ili pak androgena vižlasta tijela, dok rone, sanjare čitajući knjigu ili uživaju u čaši vina. Nema nasilne erotizacije niti jednako nasilnog odsustva iste, postoji samo trenutak uhvaćen najtežom slikarskom tehnikom akvarela jer upravo ta tehnika hvata motiv u njenoj prisutnosti samo je dio recenzije profesorice Amra Branković Tanović.

Izložbu „Hedonizam, obline i sjene“ možete pogledati do 31.12.2022.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img