Nedavno objavljeno

Marokanska “mesna” štruca od leće

POTREBNO:
1 slatki krompir (oguljen i nasjeckan na sitne kockice), 2 kašike maslinovog ulja, 1 luk (narezan na kockice), 3 češnja bijelog luka (nasjeckana), 150 g gljiva (nasjeckanih), 2 konzerve zelene leće od 400 g (ocijeđene), 50 g prženih listića badema, 75 g suhih marelica (nasjeckanih), 4 kašičice marokanske mješavine začina ras el hanout, 20 g zobenih pahuljica, peršun, prženi bademi u listićima; za umak: 2 kašike maslinovog ulja, 2 glavice luka narezane na tanke ploške, 3 češnja bijelog luka (nasjeckana), 1 kašičica šećera, 400 g pelata, 2 kašičice ras el hanouta, 2 kašičice cimeta
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 200°C. Stavite slatki krompir na pleh, pokapajte s kašikom ulja i pecite 20-ak minuta dok ne omekša. Zagrijte preostalo ulje u manjoj šerpi. Dodajte luk i pržite ga 10 minuta dok ne omekša. Dodajte bijeli luk i gljive pa kuhajte još 5 minuta, zatim maknite s vatre i ostavite sa strane da se malo ohladi. Potom sve stavite u multipraktik i dodajte pečeni slatki krompir i preostale sastojke za štrucu. Začinite dobro i grubo miksajte dok se ne sjedini, zadržavajući malo teksture. Smjesu prelijte u tepsiju obloženu pek-papirom, oblikujte u štrucu i pecite 45 min.
Za umak, dodajte maslinovo ulje u veliku tavu i pržite luk 10-15 minuta dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte bijeli luk i šećer i kuhajte još 2-3 minute. Ubacite preostale sastojke i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta dok se ne reducira. Potom umak ulijte u blender ili ga ručno izmiksajte dok ne postane gladak. Kašikom ga prelijte preko štruce da se premaže, zatim vratite u rernu i pecite 15 minuta. Za posluživanje ukrasite nasjeckanim peršunom i prženim listićima badema.

Latest Posts

Raport

spot_img