NaslovnicaNAŠE PRIČEIN MEMORIAM Davor Janjić preminuo u Beogradu

IN MEMORIAM Davor Janjić preminuo u Beogradu

Posebnu vezu i mi u Graciji imali smo s Davorom: prije skoro 18 godina naslovnicu našeg prvog broja krasili su protagonisti filma Duhovi Sarajeva: Severina Vučković, Enis Bešlagić i Davor Janjić. Njihovom filmskom pričom smo otvorili svoje medijsko poglavlje, donijevši tad reportažu iz pera spisatelja i kolumniste Emira Imamovića

Loše vijesti se brzo šire: jutros nas je sve zatekla jedna tužna objava – glumac Davor Janjić preminuo je u 54. godini u Beogradu. Pamtit ćemo ga po nizu briljantnih uloga, među kojima se izdvajaju uloge u filmovima Čaruga Rajka Grlića i Ovo malo duše Ademira Kenovića gdje je glumio Nihada Halilovića. Generacije su citirale njegovu kultnu rečenicu iz filma Ovo malo duše: “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

Bio je jedan od najtalentovanijih mladih glumaca bivše Jugoslavije. Značajne uloge ostvario je i u filmovima Pijetlov doručak, Život sa stričekom, Belle Epoque, Outsider i Duhovi Sarajeva, a igrao je i u filmovima Kuduz, Savršeni krug, Praznik u Sarajevu. Rođen je u Tuzli 18. novembra 1969. godine, a na Akademiji u Sarajevu je studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce. Bio je član otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

Posebnu vezu i mi u Graciji imali smo s Davorom: prije skoro 18 godina naslovnicu našeg prvog broja krasili su protagonisti filma Duhovi Sarajeva: Severina Vučković, Enis Bešlagić i Davor Janjić. Njihovom filmskom pričom smo otvorili svoje medijsko poglavlje, donijevši tad reportažu iz pera spisatelja i kolumniste Emira Imamovića koji je, između ostalog, zapisao: “Pik, Tref i Olja su pri kraju svoje sarajevske avanture! Riječ je, naravno, o glavnim likovima filma Duhovi Sarajeva, kojeg prema scenariju Envera Puške režira Dejan Radonjić. A Pik, Tref i Olja su Davor Janjić, Enis Bešlagić i Severina Vučković, pjevačica koja, ostvarujući svoju prvu filmsku ulogu, istovremeno predstavlja i pokretačku snagu cijele ekipe. Ova romantična komedija, Radonjićev filmski debi, snimana je na najatraktivnijim sarajevskim lokacijama. Ekipa sa poslom u glavnom gradu BiH završava krajem ovog mjeseca i odlazi u Italiju, gdje je čekaju četiri završna radna dana.”

Evo i fotografija sa snimanja filma Duhovi Sarajeva:

Enis Bešlagić i Davor Janjić
Enis, Seve i Davor na snimanju na Bijeloj tabiji

Prije sedam godina nam je odgovarao na pitanja u rubrici Profil kazavši kroz malo riječi puno o sebi.

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno