Nedavno objavljeno

Savršena praznična večera

Nakon duge i iscrpne godine blagdansko vrijeme idealna je prilika za okupljanje s najmilijima. Organizirajte feštu za pamćenje

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera

Decembar slovi za najdruštveniji i najveseliji mjesec u godini koji većina nas provede uz dobru hranu, piće i zabavu s prijateljima, porodicom, poslovnim partnerima i kolegama.

Iako se, uz sve druge obaveze koje decembar nosi, organiziranje božićne ili novogodišnje večere može činiti zahtjevno, uz naše savjete možete biti sigurni da će vaša zabava biti ne samo uspješna već i dugo pamćena.

Planirajte unaprijed

Za planiranje novogodišnje ili božićne večere nikad nije prerano. Što se ranije pripremite to ćete imati manje stresa na dan zabave. Planiranje sedmicama unaprijed dat će vam dovoljno vremena da posložite sve – od hrane, pića, dekoracija, pozivnica, tema i odjeće. Idealno bi bilo kada biste dan prije same zabave imali sve isplanirano kako biste se mogli posvetiti neplaniranim i završnim detaljima.

Pošaljite pozivnice

Zabava nije zabava bez gostiju! Iako je pozivnice praktičnije i u skladu s današnjim načinom života poslati e-poštom ili putem društvenih mreža, preporučujem da odvojite vrijeme i potrudite se samostalno izraditi tematske i originalne pozivnice koje ćete poslati gostima. Pozivnice pošaljite dvije-tri sedmice unaprijed kako biste gostima dali dovoljno vremena da se organiziraju, isplaniraju svoje vrijeme i pronađu prigodnu odjeću za večeru te ih zamolite da vam potvrde dolazak bar sedam dana prije zabave da biste stigli pripremiti dovoljne količine hrane i pića. Svakako uzmite malo više za slučaj da vam dođu neplanirani gosti.

Isplanirajte jelovnik

Prije planiranja jelovnika budite sigurni da ste upoznati s prehrambenim navikama svojih gostiju. Tradicionalna, recimo, božićna večera prilično je jednostavna i uglavnom prihvatljiva većini ljudi koji u najveselijem periodu godine uživaju u puretini s nadjevom, krompiru, umaku od brusnica, voćnom kolaču i medenjacima kao zvijezdi večeri.

Ukoliko kuhate za puno ljudi, predlažem da se, umjesto da eksperimentirate, radije držite provjerenog jelovnika za koji ste sigurni da će vam uspjeti i da vam neće oduzeti previše vremena. Zadnje što želite je biti u panici i neizvjesnosti radi isprobavanja novog recepta na tako važan dan.

Odlučite koja pića ćete poslužiti

Pića su jednako važan faktor kao i hrana. U ovoj veseloj večeri možete si dati oduška i biti kreativni te pripremiti mješavinu alkoholnih i bezalkoholnih pića u staklenom vrču u kojoj će svi gosti zasigurno uživati.

Tradicionalna “topla zimska pića” poput kuhanog vina  uvijek su dobar izbor. Pred kraj večere možete ponuditi čaj, kafu ili toplu čokoladu za uživanje. Ukoliko želite goste dodatno zabaviti, za uspomenu im izradite meni vaše večere.

Svečana dekoracija stola

Kako biste impresionirali goste, potrudite se da dekoracija stola bude na najvišem nivou, koji ćete postići postavljanjem luksuznog servisa i pribora za jelo, podmetača i stolnjaka te sezonskog cvijeća u tematskim bojama koje će povezati izgled stola i ambijenta. Naš savjet je da prilikom postavljanja stola sjednete za više mjesta kako biste testirali visinu središnjih dijelova i ostalih ukrasa te kako biste bili sigurni da se jasno vide pladnjevi s hranom, drugi sugovornici te da pogled na stol ne ostavlja dojam prenatrpanosti. Ispravno postavljen stol uljepšat će večer i vama i vašim gostima.

Rasvjeta

Za toplu i ugodnu atmosferu upotrijebite različite vrste rasvjete. U praznično doba godine popularan izbor su svijeće, koje će stolu za kojim se večera dati ljepši, nježniji i topliji izgled. Kako ne bi umanjile arome hrane, vodite računa da svijeće budu bez mirisa.

Ako se bojite otvorenog plamena svijeće, možete je staviti u zatvorenu svjetiljku ili umjesto klasičnih koristiti LED svijeće bez plamena. Koristite bajkovita svjetla kako biste stvorili prigodno i svečano svjetlucanje u sobi.

Pripremite playlistu

Iako je uobičajeno da na ovakvim večerama ne nedostaje tema za razgovor, tiha muzika u pozadini upotpunit će ugođaj. U popis muzike sigurno ćete htjeti uključiti neke božićno-novogodišnje klasike kako bi se svi gosti osjećali veselo. Predlažem da na svoju listu stavite kombinaciju žanrova za koju znate da je većina gostiju voli. Također bih preporučila da pustite živahne melodije za vrijeme jela, kako biste podigli atmosferu, te za kraj večeri, kada se gosti opuštaju i spremaju za odlazak, blažu i tišu muziku.

Latest Posts

Raport

spot_img