Nedavno objavljeno

Jesenski trendovi u dizajnu interijera

Svako godišnje doba sa sobom donosi i nove trendove, a šta je popularno ove jeseni kada je riječ o uređenju doma, otkrijte iz teksta Gracijine saradnice

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera

BOJE

TAMNOPLAVA

Jedna od ljetnih trendi boja bila je misty blue, koju u prilagođenim tamnijim, ali ništa manje zanimljivim tonovima, viđamo i u jesenskim uređenjima.

U paleti jesenskih boja tamnoplava će i dalje zadržati svoje mjesto, a kako biste odabrali ispravnu nijansu odlučite se za pastelni zagasiti ton koji će biti jednako zanimljiv na kasnopopodnevnom svjetlu ili u sumraku. Predivne nijanse lako će se integrirati u vaš interijer, koji ćete osvježiti ukoliko odaberete ukrasne dodatke poput vaza, dekica, jastuka te ostalih dodataka, ili je jednostavno nanesite na zidove. Ova neobična i snažna nijansa koja se odlično slaže sa svim neutralnim tonovima poput bež, krem i smeđih nijansi unijet će novu energiju u vaš prostor.

BOJA PIJESKA

Paleta koja nas bez iznimke asocira na jesen je topla neutralna boja s ružičastim podtonovima, koja će u vaš prostor unijeti dašak nježnosti, ženstvenosti i udobnosti.

Uz tradicionalne jesenske boje poput narančaste, crvene i žute, možda biste u svoj dom trebali dodati i malo ružičaste kako biste se odmaknuli od klasičnih i oživjeli zemljane tonove. Jedan od načina da slijedite ovaj trend jest nadopuna jesenskih nijansi poput tople smeđe, terakote i taupe boje detaljima: zanimljivim skulpturama, umjetničkim slikama ili jastucima sa sedefastim tonovima.

ZELENA

Zelena je u trendu od početka godine. Jesenska zelena je tamnija i u nijansama šume i mahovine, koje savršeno dolaze do izražaja na tapeciranim predmetima kao što su  sofe i fotelje. Također, sitni detalji poput navlaka za jastuke, lampi i biljaka u šumskoj zelenoj ili srebrnastozelenoj nijansi pristaju svemu. Sve tri osnovne boje jeseni inspirirane su prirodom i kombinirajući ih naš dom dobiva umirujući i spokojni ugođaj.

 

MATERIJALI

ŠAGREN

S dolaskom jeseni luksuzni šagren doživio je svoj procvat. Obična baršunasta teksturirana koža utjelovljuje egzotičnost i glamur, što ju je učinilo planetarno popularnom u eri Art Decoa, kada se koristila kao neizostavni dio obloga za ormare i stolove. Šezdesetih godina prošlog stoljeća pala je u zaborav, da bi nekoliko desetljeća kasnije ponovo došla u središte pozornosti. Pomoću stolova ili manjih komada kao što su kutije za pospremanje sitnica i okviri za slike, uključite šagren u cijeli dom.

SIVI HRAST

Restaurirani drveni namještaj sve je popularniji, a u jesenskom periodu namještaj od sivog hrasta naročito dolazi do izražaja.

Potražite klasičan hrastov namještaj kako biste udahnuli novi karakter u svaku prostoriju svoga doma. Osobiti naglasak stavlja se na noćne ormariće, ormare ili komode izrađene u hrastovini koji će unijeti mir u spavaće sobe. Sivu hrastovinu možete koristiti i kroz dodatke za dom kao što su postolja lampi ili različiti ukrasi.

 

STIL

BRUTALIZAM

Izveden iz francuskog arhitektonskog pokreta 1940-ih, brutalizam je postao način projektiranja zgrada grubog izgleda s jakim fokusom na beton, koji će uskoro ponovo biti omiljen u svijetu namještaja.

Ovo je estetika koja je desetljećima nadahnjivala dizajn interijera, a ove jeseni prepoznatljivi brutalistički stil sirovih materijala i jakih kontura dolazi do izražaja. Stoga, očekujte skulpture, predmete pa čak i uzorke na sagovima i jastucima na kojima će se ocrtavati brutalistički potpis. Ukoliko vam se čini pregrub, ublažite ga drugim jesenskim trendovima.

PRIRODNI OBLICI

Prisutnost prirodnih elemenata u domovina trend je koji ne blijedi. Ove jeseni nisu samo boje inspirirane prirodom, već je priroda bila inspiracija za kreiranje oblika namještaja kao i dodataka za naše domove.

Kombinacijom boja, organskih formi, uzoraka i raznolikih tekstura stvorit ćete slojevitu priču. Odaberite jedan element kao bazu koju ćete nadograđivati upečatljivim valovitim i nepravilnim detaljima, jer je priroda unikatna i nema replike – to je karakteristika koju treba prihvatiti.

SOFISTICIRANI MINIMALIZAM

Iako posljednji, ovaj je stil ključan prilikom uređenja doma. Linije u minimalizmu nisu uvijek nužno ravne, ali su jednostavne i linearne, čime ostavljaju umirujući dojam. Minimalizam je zastupljen u klasičnom i modernom stilu uređenja. Odabirom namještaja s istaknutim i detaljnim ukrasima poput postolja lampe, decentnog ukrasa na sofi ili fotelji te detalja na nogama stola, postići ćete eleganciju koja istiše vaš interijer.

 

UZORCI

UZORAK NA UZORKU

Nije svaki trend onaj koji je inovativan i koji nije ugledao svjetlo dana. Zapravo, većina trendova se reciklira; u novom i osvježenom izdanju, ljudi u njemu uživaju desetljećima nakon prvog pojavljivanja. To su uglavnom trendovi koji su trajni i ne izlaze iz mode. Uzorak na uzorku izvrstan je primjer toga. Primjenjujući ga, izbjeći ćete da se izgled interijera ponavlja. Ove jeseni odaberite uzorke iz iste palete boja, kombinirajte slojevite pokrivače i jastuke u sličnim tonovima kao tepisi ili ostali dodaci u prostoru.

TARTAN

Svako godišnje doba sa sobom standardno nosi i paletu novih trendova. I dok ljeti prirodno posežemo za laganijim materijalima, svjetlijim bojama i upečatljivim detaljima, jesen i zima sa sobom nose nešto teže materijale i zagasitije nijanse koje će nam, bez obzira na svoju “zatvorenost”, stvoriti osjećaj topline i ugode. Stoga nema razloga da tartan ne uvedemo kao must have i u svoje domove. Posebno je atraktivan u prostoru kada u njega odjenemo fotelje, jastučice, pokrivače ili zastore. Diskretno ga provucite kroz cijeli dom jer sam pogled na ovaj uzorak grije dušu i otklanja depresiju.

Latest Posts

Raport

spot_img